13x klusjes voor kinderen in de zomervakantie per leeftijd

Kinderen Rachelle Weiler 6 jul 2019
Leestijd: 6 minuten

De grote zomervakantie breekt in de komende weken weer aan.
6 weken -of soms langer- geen school voor de kinderen.

Hoe leuk dit ook kan zijn, betekent dit wel dat je kinderen veel thuis zullen zijn.  Verveling kan op de loer liggen. Met het uitdelen van klusjes en taken kan je dit tegengaan én kan je je kind op een leuke manier verantwoordelijkheid leren.

Klusjes voor kinderen per leeftijd

Je kind de hele vakantie aan het werk zetten is natuurlijk voor niemand leuk. Je kind zal je er niet dankbaar voor zijn en de vakantie moet ook een tijd zijn waarin je als gezin veel met elkaar op kan trekken.
Maar het doen van klusjes kan een kind anderzijds ook veel leren op het gebied van verantwoordelijkheid. Het idee van oorzaak-gevolg zal een kind sneller duidelijk worden als het een eigen taakje heeft.

Ook zal je kind sneller een vervuld gevoel hebben als hij of zij een taak goed heeft volbracht. Daarnaast kan het samen doen van klusjes ook zorgen voor unieke 1-op-1 momenten tussen jou en je kind.

Voordat je een waslijst aan klusjes presenteert aan je kind, is het belangrijk om zijn of haar leeftijd in acht te nemen. Een kind van 3 alleen boodschappen laten doen is geen optie. En een kind van 12 alleen plantjes laten water geven is misschien snel wat saai.

Probeer uit wat past bij zijn of haar leeftijd, en waar hun eigen voorkeur naar uit gaat. Het ene kind is simpelweg liever buiten, terwijl de ander bijvoorbeeld liever klusjes in huis doet.

Of je je kind een kleine vergoeding geeft voor het uitvoeren van een taakje is vanzelfsprekend helemaal aan jou.

Klusjes vanaf 3 jaar

Planten water geven

Plantjes water geven is een vastomlijnde, duidelijke klus voor kleine kinderen. Geef ze een gietertje dat ze kunnen dragen en leg ze uit hoeveel water een plant ongeveer moet hebben. Neem het wateren van de planten op meerdere dagen op in de wekelijkse routine, zodat ze weten welke dagen ze ‘aan de slag moeten’.

Speelgoed opruimen

Het opruimen van speelgoed is een taak die natuurlijk bijna dagelijks moet gebeuren, maar je kan de zomervakantie aangrijpen om samen met je kind speelgoed uit te zoeken waar je kind niet meer mee speelt. Samen kunnen jullie het niet gebruikte speelgoed bijvoorbeeld doneren aan instanties die het goed kunnen gebruiken.

Vaatwasser in- en uitruimen

Grote, breekbare borden heb je liever niet in de handen van kleine kinderen, maar plastic bekers, bordjes en bestek kunnen prima opgeruimd worden door je kleuter. Leer je kind hoe ze het beste de vaat in de machine kunnen zetten en zorg ervoor dat het een vast routine voor ze wordt om dit na een maaltijd te doen.

Tafels afnemen met doekjes

Laat je kind de tafel en andere zaken schoonmaken met doekjes. Dit kunnen kant en klare wipes zijn, of vanuit een sopje. Laat je kind beginnen met de eigen stoel aan tafel. Grote kans dat je er zelf nog een keer overheen moet, maar zo leer je je kind wel dat het belangrijk is dat dingen niet alleen opgeruimd zijn, maar ook schoon.

Lees ook: Uit onderzoek blijkt: kinderen met klusjes zijn later meer succesvol

Klusjes voor kinderen vanaf 6 jaar

Stofzuigen

Een fysiek wat zwaarder klusje, dat jullie in eerste instantie ook samen kunnen doen, als je kind er nog te klein voor is. Of haal voor de gaatjes en kiertjes het opzetstuk eraf en laat je kind het klusje doen met alleen de slang.

In de tuin werken

Een heerlijk plekje om in de zomervakantie te zijn: de tuin. En hier is genoeg te doen! Geef je kinderen verantwoordelijkheid voor het geven van water aan planten, voor het opvegen en rapen van de blaadjes, of het wieden van onkruid.

De was doen

Klinkt als een grote klus, maar dat hoeft het niet persé te zijn! Misschien heb je wel een eigen wasmand op de kamer van je kind staan. Laat je kind zien hoe de was in de machine moet, en of er eventueel gescheiden moet worden op kleur. Laat je kind zien op welke stand er doorgaans gewassen moet worden, en blijf hier de keren erna even bij als je kind de machine zelf instelt. En moet er daarna nog iets in de droger? Ook daar kan je een taakje van maken.

Grote schoonmaak in slaapkamer

Een slaapkamer moet natuurlijk altijd schoon en opgeruimd zijn, maar in de zomervakantie kan je hier een grote schoonmaak van maken. Neem hier zelf de leiding in.
Zo kunnen jullie samen kleding selecteren die niet meer past, en weggeven aan een goed doel. De meubels kunnen jullie verplaatsen, zodat je kind alle hoeken en gaten van de kamer goed schoon kan maken. Of misschien een keer de meubels op een andere plek of een nieuw likje verf? De zomervakantie is het perfecte moment!

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat je kinderen wél hun klusjes doen

Klusjes vanaf 9 jaar

Post wegbrengen en sorteren

Je kind verantwoordelijkheid leren is belangrijk. Door hem of haar verantwoordelijk te maken voor de post, leert een kind zaken van elkaar te scheiden. Denk aan rekeningen, de krant, magazines. Ook kan je je kind uitgaande post naar de brievenbus laten brengen en oud papier weggooien in de juiste container.

De auto wassen

Een leuke klus voor als het lekker warm is buiten! Maak samen met je kind een sopje klaar en leg ze uit hoe ze de auto schoon moeten maken zonder het schade toe te brengen. Overhandig ze een tuinslang en… succes!

Het gras maaien

Een fysiek wat zwaarder klusje, maar zeker geschikt voor de warmere dagen en voor kinderen die graag buiten zijn. Blijf er de eerste keren bij en leer ze hoe de grasmaaier werkt. En vergeet de randjes niet!

Boodschappen doen

Een buurtsuper in de buurt en iets vergeten? Maak een lijstje of stel deze samen met je kind. Loop samen de keuken door om te kijken wat er nog in huis is en wat er op is. Door het doen van boodschappen leren kinderen ook de waarde van geld goed kennen.

Ontbijtje klaarzetten

Ideaal als je zelf even uit wilt slapen. Kinderen zijn vaak vroeg wakker, dus waarom niet een klusje in de vroege ochtend? Laat ze de ontbijttafel klaarzetten. Tafel dekken, zoet en hartig beleg uit de koelkast halen en andere taken die een ontbijt bij jullie thuis vereist. Pas met kleinere kinderen wel op met ovens en heet water. Maar verder: everybody wins!

Klusjes voor kinderen vanaf 12 jaar

Hond van buren uitlaten

Als je kind wat ouder is, kan je het ook verantwoordelijkheid geven over zaken rondom het huis van bijvoorbeeld buren. Moet er bijvoorbeeld een dierenhok verschoond worden of misschien een hond uitgelaten worden?

Laat je kind de planten daar water geven en de post sorteren. Ga de eerste keer altijd even mee en doe dit uiteraard alleen in overeenstemming met de buren of vrienden zelf.

Boodschappen doen en koken

Vind je kind het leuk om te koken? Geef hem of haar dan 1 of meerdere dagen in de week de ‘vrije hand’ om zelf boodschappen te doen en te koken. Zo leer je je kind vooruitdenken, omgaan met geld en natuurlijk zelf koken.

De ramen lappen

Een fysiek iets zwaardere klus, maar het geeft wel een bevredigend gevoel als het eenmaal gedaan is! Laat je kind de ramen aan de buitenkant lappen. Oefening baart kunst, dus na een paar weken zal het vast steeds beter gaan. Wie weet kan hij of zij ook wel een paar ramen lappen bij de buren tegen een kleine vergoeding?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen