Hete koffie vs ijskoffie: wat is gezonder en waarom?

Gezondheid Chiara Izelaar 5 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Heb je een lichte koffieverslaving? Dan weet je als geen ander hoe lastig het is om – vooral in de zomer – te kiezen tussen hete koffie en ijskoffie. Als je de volgende keer in de rij staat bij je favo koffietentje kun je de volgende feiten in acht nemen, om tot je beslissing te komen.

Lees ook: Dit zegt je favoriete koffie over je persoonlijkheid

1. Hete koffie heeft meer antioxidanten

Uit een recente studie blijkt dat warme koffie een hoger gehalte aan antioxidanten heeft dan koude dranken. En laten deze antioxidanten nu net verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen van koffie.

Volgens een ervaren dokter omvatten deze voordelen een lager risico op kanker, hartaandoeningen, leveraandoeningen, diabetes en vroegtijdige sterfte. Voldoende reden om nog een bakkie in te schenken, nietwaar?

Lees ook: Met dit trucje krijg je die vieze koffievlekken uit je koffiebeker

2. IJskoffie bevat minder cafeïne

Het ligt er natuurlijk aan waar jij je ijskoffietje scoort, maar over het algemeen bevat ijskoffie minder cafeïne dan hete koffie.

Koude drankjes bevatten meestal ongeveer 40 milligram cafeïne, terwijl warme koffie ongeveer 60 milligram bevat. De voordelen van minder cafeïne zijn onder anderen een betere nachtrust, een lagere bloeddruk en een gezonde hormonenbalans.

 3. Hete koffie = goed humeur

Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van fysieke warmte (lees: een kop hete koffie) een positief effect heeft op je humeur.

In het onderzoek splitsten de onderzoekers de deelnemers in twee groepen op. De ene groep kreeg warme koffie voorgeschoteld en de andere groep mocht genieten van ijskoffie. De deelnemers die de warme koffie kregen zag hun omgeving als vrijgevig, warm en zorgzaam.

Ook waren ze meer geneigd om een cadeautje voor anderen uit te kiezen dan voor zichzelf. Happy feelings! 

4. IJskoffie is goed voor je hart

IJskoffie bevat naast cafeïne ook stofjes, zoals magnesium, die je bloeddruk kunnen stabiliseren en verlagen. Uit een studie blijkt zelfs dat wekelijks ijskoffie nuttigen je kans op een hartaanval met 7% kan verminderen. Cheers to that! 

Lees ook: We worden erg gelukkig van dit recept voor Italiaanse ijskoffie

5. Hete koffie werkt tegen stress

Ben je een tikkie gestresst en/of vermoeid? Alleen de aroma’s van hete koffie laten deze klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je hoeft niet eens een slokje te nemen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme