Column Laura: ‘Is een koude baarmoeder de reden van onvruchtbaarheid in Nederland?’

Columns Laura Saija 23 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Begin twintig was ik. Ik had een massage geboekt op een tropisch, Thais eiland. De massagepraktijk was een soort tempel en ik kwam meteen in hogere sferen terecht toen ik binnenstapte. Dit gevoel werd versterkt door spirituele muziek en de geur van wierook en oliën.

Ik werd begroet door een Thaise dame en mocht plaatsnemen. De massage begon. Op het moment dat de Thaise masseuse bij mijn voeten aankwam, viel haar iets op. “Je voeten zijn te koud”, kreeg ik in het Engels te horen. Ik antwoordde iets in de trant dat ik dat wel gewend ben, want in het land waar ik vandaan kom is het vaak koud.

Koude baarmoeder

“Klopt”, zei de Thaise masseuse. “Daar komen al jullie vruchtbaarheidsproblemen in koude westerse landen vandaan. Jullie hebben te koude voeten en dat is niet goed voor de baarmoeder. Het is belangrijk dat vrouwen zich goed warm houden en warme voetenbaden nemen als zij kinderen willen”, vertelde ze mij.

De wijze woorden van deze Thaise masseuse zijn mij altijd bijgebleven, want mocht ik ooit problemen ervaren omtrent vruchtbaarheid dan was het misschien een waardevol advies. Het advies verdween ergens achterin mijn geheugen tot ik laatst stuitte op de term ‘koude baarmoeder’. Een koud gevoel dat de baarmoeder bereikt en tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Na wat verder onderzoek kwam ik erachter dat er volgens de traditionele Chinese geneeskunde na langdurige blootstelling aan kou, zoals koud weer of koud eten, een koude baarmoeder kunt krijgen. Door de kou wordt de doorbloeding in de baarmoeder minder.

Voeten warm houden

Om te voorkomen dat je een koude baarmoeder hebt, moet je je warm aankleden, warme kruidenthee drinken en vooral je voeten warm houden. Dit kan door middel van dikke sokken of warme voetenbaden.

Zat er toch een kern van waarheid in de wijze woorden van de masseuse. Zou het echt de oplossing zijn voor vruchtbaarheidsproblemen van vrouwen in de koude Europese landen? Het blijft een mysterie, maar toch noemenswaardig.

Over Laura

De tropenjaren noemen ze het. Met haar drie kinderen van 5, 3 en 1 jaar oud zit Laura er middenin. De perikelen van het moederschap leveren haar dagelijks genoeg inspiratie op voor haar werk als redacteur bij Famme en J/M Ouders. Daarnaast is Laura gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken, yoga en het strand.

Secundaire onvruchtbaarheid: als een tweede zwangerschap niet wil lukken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme