Kan een koude baarmoeder (cold uterus) de reden zijn dat je niet zwanger wordt?

Zwanger worden Sophie Nortier 12 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Een koude baarmoeder. Ik had er nog nooit van gehoord. Cold Uterus is een begrip in de Chinese geneeswijze die inhoudt dat de baarmoeder (of beter het slijmvlies) niet goed reageert op het hormoon progesteron dat helpt om een embryo te laten innestelen. Gevolg: je wordt moeilijk(er) zwanger. Hoe weet je of je hier last van hebt? En vooral: wat kun je eraan doen?

Hoe herken je een koude baarmoeder?

Vrouwen die last hebben van een koude baarmoeder zijn te herkennen aan een te langzaam stijgende basale lichaamstemperatuur of eentje die te snel weer daalt. Kenmerken die je erop kunnen wijzen zijn koude handen en voeten, een wat donkere en dikkere menstruatie, lage rugpijn, een laag libido (minder zin in seks) en frequent moeten plassen ‘s nachts.

Net als een zaadje in de grond die bij koud weer niet omhoog wil komen, is het voor een embryo moeilijker te nestelen en te groeien als de temperatuur van zijn leefomgeving ‘te koud’ is. Deze zienswijze op de baarmoeder van een vrouw komt uit de natuurlijke geneeswijze.

Lees ook: Wat je wel en niet zegt tegen iemand met vruchtbaarheidsproblemen

Bij de conceptie tussen een zaadcel en eicel tot embryo is de implantatietijd ongeveer een week. Een baarmoeder die in suboptimale staat verkeert kan de embryo niet altijd de juiste omgeving bieden om zwanger te worden. Met mogelijke miskraam tot gevolg.

Van (negatieve) invloed op de baarmoeder zijn, volgens alternatieve geneesleer het eten van rauw voedsel, koud drinken, koud weer en koude omgevingen, vegetariër zijn en te veel koude energie voeding zoals rauwe groenten en fruit.

Oplossing voor een koude baarmoeder

Het behandelplan voor een vrouw met deze aandoening is het verwarmen van de baarmoeder, zodat de progesteron optimaal functioneert in het lichaam. De baarmoeder kan vervolgens optimaal werken omdat het de best mogelijk voedende omgeving biedt.

In de alternatieve en Chinese geneeswijze zouden acupunctuur en kruidentherapieën helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie. Het aanpassen van het dieet helpt ook, waarbij meer warm energie voedsel wordt toegevoegd. Denk hierbij aan rood vlees, lam, gember, zwarte peper en curry. Gekookt eten en warme dranken zouden ook helpen. Warme voetenbaden en het verwarmen van de buik met een kruik gedurende 15 minuten elke avond zijn externe middelen om de baarmoeder warmer te krijgen.

Wil je meer te weten komen over het begrip koude baarmoeder? Zoek contact met een natuurlijk geneeskundige, zoals een acupuncturist of Chinees geneeskundige (gespecialiseerd in vrouwen en fertiliteit).

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme