Wat is een kraambedpsychose en wat zijn de symptomen?

Gezondheid Vera Guldemeester 18 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Een kraambedpsychose staat ook wel bekend als postpartumpsychose. Zo’n psychose kan niet alleen een grote impact hebben op de moeder, maar ook op de baby en andere mensen in de directe omgeving. Lees in dit artikel meer over dit onderwerp.

Wanneer je denkt dat jouw partner, vriendin, familielid of iemand in jouw omgeving een kraambedpsychose heeft, dan is het belangrijk om direct hulp in te schakelen. Het kan namelijk erg gevaarlijk zijn.

Wat is een kraambedpsychose?

Een kraambedpsychose is een ernstige vorm van psychose die zich kort na de bevalling voordoet. Meestal krijgt de vrouw binnen de eerste twee weken na de bevalling hiervan last, maar soms ook iets later. Tijdens deze psychose zal een vrouw onder andere last krijgen van hallucinaties, waanvoorstelling en extreme stemmingswisselingen.

Symptomen van kraambedpsychose

De symptomen van een kraambedpsychose zijn bij de ene vrouw ernstiger dan bij de andere vrouw. Wel kunnen ze snel verergeren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Verwarring en desoriëntatie

Vrouwen met een kraambedpsychose kunnen extreem verward zijn en moeite hebben met het herkennen van hun omgeving.

Hallucinaties
Ze kunnen last krijgen van hallucinaties. Tijdens deze hallucinaties zien of horen ze dingen die er helemaal niet zijn.

Waanvoorstellingen

Ook kunnen ze last krijgen van waanvoorstellingen. Ze kunnen bijvoorbeeld het idee krijgen dat ze speciale krachten hebben of dat anderen tegen hun samenzweren.

Stemmingswisselingen

Deze stemmingswisselingen kunnen erg heftig zijn. Het ene moment zijn ze ontzettend blij, het andere moment zijn ze zeer depressief. Binnen enkele minuten kan het humeur al omslaan.

Verwaarlozing

Vrouwen met een kraambedpsychose zullen slecht voor zichzelf zorgen. Slecht eten, niet douchen, zichzelf niet verzorgen. Hou dit goed in de gaten, want dit is een belangrijk punt.

Angst

Vrouwen met een kraambedpsychose kunnen last krijgen van ernstige angst- en paniekaanvallen.

Wat kun je doen?

Heb je het idee dat iemand in jouw omgeving een kraambedpsychose heeft? Dan kun je de volgende dingen doen.

 1. Hulp zoeken
  Bel onmiddellijk de huisarts of eerste hulp. Een kraambedpsychose is erg gevaarlijk. Je moet dit dan ook niet af blijven wachten.
 2. Blijf rustig
  Hoe moeilijk het is: probeer rustig te blijven en stel de vrouw met een kraambedpsychose gerust. Laat weten dat je er bent om te helpen.
 3. Behandeling kraambedpsychose
  Afhankelijk van de ernst van de psychose, kunnen er verschillende opties zijn om de vrouw te behandelen.
 4. Opname in ziekenhuis
  In het geval van een ernstige kraambedpsychose, kan een opname in een psychiatrisch ziekenhuis nodig zijn. Hier zal de vrouw de juiste hulp krijgen.
 5. Medicijnen
  Ook kunnen er medicijnen voorgeschreven worden om de symptomen te verminderen.
 6. Therapie
  Daarnaast kan therapie goed zijn om de vrouw te helpen omgaan met de symptomen en te leren begrijpen hiermee om te gaan. Maar deze behandeling is alleen geschikt voor een milde vorm van kraambedpsychose.

Postnatale depressie bij je partner: ook bij mannen komt het geregeld voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme