Kraamzorg annuleren omdat je je bij meerdere bureaus inschrijft? Boetes kunnen oplopen tot 275 euro

Nieuws Laurien Bleeker 8 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Door de meeste kraamzorgorganisaties wordt aangeraden om rond de twaalf weken zwangerschap kraamzorg aan te vragen. Dat lijkt vroeg, maar er door een tekort aan kraamverzorgers in Nederland, moet je er op tijd bij zijn.

Waarschijnlijk zul je dit ook van je verloskundige te horen krijgen en misschien wel van jonge ouders om je heen die het ervaren hebben. Wel is het belangrijk om de kleine lettertjes te lezen, voordat je je ergens inschrijft. De kraamzorg annuleren kan namelijk voor flinke kosten zorgen.

Inschrijven bij meerdere kraamzorgorganisaties

Veel ouders denken misschien dat het, door de tekorten in de kraamzorg, goed is om meerdere kraamzorgorganisaties te benaderen. Zodat je in ieder geval een kraamhulp hebt, wanneer je net bevallen bent. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat zo’n aanvraag meteen een inschrijving is.

Zo kan het dus gebeuren dat je opeens bij meerdere kraamzorgorganisaties staat ingeschreven voor kraamhulp tijdens je kraamweek. Wanneer je vervolgens een organisatie annuleert, kun je een boete verwachten, zelfs als het nog vroeg in je zwangerschap is.

Extreem hoge boetes voor kraamzorg annuleren

Die boetes lopen flink uiteen, want het bedrag hiervoor wordt bepaald door de kraamzorgorganisatie zelf. Zo vragen sommige organisaties annuleringskosten rond de 75 euro, terwijl andere rond de 275 euro vragen. Vaak staat dit aangegeven in de kleine lettertjes, maar die worden niet altijd gelezen. In sommige gevallen is er bovendien een taalbarrière en wordt het daardoor over het hoofd gezien.

Ook is het zo dat een aanmelding voor kraamzorg vaak automatisch overgaat in een inschrijving, vaak nog voordat je iets hebt gehoord van de betreffende kraamzorgorganisatie. En zo zit je dus met een flinke boete, wanneer je de kraamzorg toch annuleert. Overigens geldt de boete niet wanneer je een miskraam hebt gekregen en in sommige gevallen niet wanneer je verhuist buiten het gebied van de kraamzorgorganisatie.

Boetes om dubbele inschrijvingen te ontmoedigen

Op NOS lezen we dat kraamhulporganisaties boetes rekenen om dubbele inschrijvingen te ontmoedigen. Brancheorganisatie Bo Geboortezorg laat ook weten dat de kosten bedoeld zijn om mensen af te schrikken, maar dat de boetes niet als een verrassing zouden moeten komen. De organisatie is dan ook bezig met een oplossing, zodat aankomende ouders vooraf een waarschuwing krijgen over eventuele annuleringskosten van de kraamzorg.

Jonna (33): ‘Mijn kraamverzorgster deed niks, ik vond het vreselijk om haar in huis te hebben’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme