60 procent van de kinderen gebruikt digitale media zonder begeleiding van een ouder

Nieuws Wilma Groothuis 11 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Waar zijn we tegenwoordig zonder digitale media? Wij volwassenen kunnen niet meer zonder, maar ook kleine kinderen krijgen regelmatig een scherm in hun handen gedrukt. Wist je dat bij meer dan de helft van deze kinderen de ouders er niet bij zijn als hun kind op een schermpje zit?

En dat terwijl het juist voordelen heeft om wel betrokken te zijn bij het digitaal mediagebruik van je kind.

Tijd voor zichzelf

Eerder schreven we al dat 91 procent van de ouders hun kind voor een scherm zet om even tijd voor zichzelf te hebben. In die tijd doen ze zelf wat anders, denk aan de was, koken, even de mail checken of zelf op hun telefoon scrollen.

Activiteiten zonder beeldschermen, zoals spelen, sporten, lezen en buiten zijn, worden meestal samen met een ouder gedaan. Een positieve ontwikkeling voor de band tussen ouder en kind, maar helaas is dit nog onvoldoende aanwezig tijdens het gebruik van digitale media. Zo gebruikt 60 procent van de kinderen digitale media zonder begeleiding van een ouder.

Dit doen kinderen op een schermpje

Maar wat doen kleine kinderen dan op zo’n schermpje als ouders wat voor zichzelf gaan doen? Omdat het gaat om een dreumes of peuter, bepalen de ouders wat hun zoon of dochter kijkt of doet op een schermpje. Als ze hun kind voor de televisie zetten, dan zoeken ze zelf een programma, serie of video uit waar het kind naar kan kijken.

Dit zijn populaire kinderprogramma’s en series voor een dreumes en/of peuter:

  1. Word Party
  2. Teletubbies
  3. Kikker
  4. Het Zandkasteel
  5. Tik Tak
  6. Sesamstraat
  7. Paw Patrol

Als jouw kind een iPad of tablet heeft die hij of zij mag gebruiken als je even weg bent, dan spelen ze daar meestal spelletjes op. Uiteraard ligt het aan de leeftijd van je kind welk spelletje geschikt is, maar er zijn veel educatieve spelletjes waar je kind nog wat van leert ook. Voorbeelden zijn: Squla, Snappet, Taalzee en Junior Einstein.

Waarom betrokken zijn als ouder?

Hoewel het heel makkelijk is om je kind alleen te laten met een schermpje als jij echt even die lange berg was moet afwerken, is het voor de ontwikkeling van een kind dus juist goed als je als ouder betrokken bent bij wat je kind doet op een schermpje. Maar waarom is dat nou precies?

“Onderzoek heeft aangetoond dat actieve betrokkenheid van ouders bij wat jonge kinderen op een scherm ervaren, veel voordelen oplevert voor hun ontwikkeling”, vertelt dr. Peter Nikken, lector Jeugd & Media bij Hogeschool Windesheim. “Kinderen hebben meer plezier, onthouden beter en begrijpen meer van wat ze kijken of spelen als ouders uitleg geven, dingen benoemen en vragen stellen tijdens digitaal mediagebruik.”

Leren herkennen en begrijpen

Door met je kind mee te kijken naar wat hij doet of kijkt, kun je er meteen op inspringen. Vraag je kind wat hij ziet: welke kleuren, vormen of dieren? Luister naar je kind en als hij het goed heeft, dan zeg je dat en als hij het niet weet, dan leg je het uit. Op die manier leert je kind om dingen te herkennen en te begrijpen, en dat is goed voor zijn algemene ontwikkeling.

Gelukkig wordt de meeste tijd op een dag nog steeds offline gespendeerd, zoals het voorlezen voor het slapengaan. En als ouders zoeken naar een moment van ontspanning, dan kan digitale media ook een oplossing zijn. “Samen met je kind tv kijken biedt bijvoorbeeld ontspanning voor beide, maar ook samen een boek lezen, samen naar buiten of samen een spelletje doen”, aldus wetenschappelijk onderzoeker dr. Anouk Tuijnman van het Trimbos-instituut.

Dít is de beste leeftijd om je kind een kindertablet te geven volgens een schermtijdcoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen