Krampen tijdens je zwangerschap: dit kunnen de oorzaken zijn

Gezondheid Sophie Nortier 3 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Zwanger zijn is een spannende tijd. Er groeit een embryo uit tot een volgroeide baby in je buik, maar ook je lichaam verandert constant. Krampen tijdens je zwangerschap zijn hier een onderdeel van, maar kunnen je toch behoorlijk onrustig maken.

Wat zijn meest voorkomende oorzaken van krampen tijdens je zwangerschap? Is het iets om je zorgen over te maken? Wij zetten verschillende oorzaken voor je op een rij.

Mogelijke oorzaken van krampen tijdens je zwangerschap:

1. Innesteling

De eerste buikkramp die je mogelijk opmerkt als je zwanger probeert te worden, is een innestelingskramp. De eicel die na de eisprong is vrijgekomen, wordt in een van je eileiders bevrucht door een zaadcel. Deze vormen samen een klompje cellen, dat zich in no-time gaat vermenigvuldigen. Door trilhaartjes wordt de bevruchte eicel richting de baarmoeder geleid, waar het zich uiteindelijk in je baarmoederslijmvlies in moet nestelen.

Deze innesteling kan soms gepaard gaan met krampen, en soms ook met een (korte) bloeding, als er een klein bloedvaatje wordt geraakt. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. De buikkramp en de bloeding zijn vaak van korte duur.

Hoewel dit het eerste moment is dat je actief krampen kan ervaren, geven de meeste vrouwen aan dat ze helemaal niets hebben gemerkt van de innesteling.

2. Je baby en baarmoeder groeien!

Als de innesteling gelukt is, zal de bevruchte cel zich in een rap tempo blijven vermenigvuldigen. Niet alleen de embryo groeit, maar ook je baarmoeder! Dit is een spier, die de eerste weken groter groeit, en daarna oprekt. Dit kan gepaard gaan met krampen en een zwaar gevoel onderin je buik.

Veel zwangere vrouwen omschrijven het gevoel van een groeiende, uitrekkende baarmoeder echter meer als kleine steekjes, in plaats van buikkramp. Deze term doet vermoeden dat de baarmoeder juist samentrekt, in plaats van uitrekt. Probeer dus goed te voelen met wat voor ongemakkelijkheid jij te maken hebt.

Hilarisch! Man test bevallingssimulator (en houdt het nog geen 20 seconden vol)

3. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar soms nestelt een bevruchtte eicel zich niet in de baarmoeder, maar nog in de eileider of buikholte. Dat is een plek waar de eicel niet uit kan groeien tot een echte baby. Je lichaam zal wel het zwangerschapshormoon HcG aanmaken, maar dit zal niet verder stijgen dan de hoeveelheid van 5 á 6 weken zwangerschap.

Je voelt pijnlijke krampen aan meestal de linkerkant of rechterkant van je baarmoeder, en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gaat vaak gepaard met spotting of ruimer bloedverlies. Dit kan je het idee geven dat je een miskraam hebt, terwijl de eicel nog steeds in je eileider zit!

Raadpleeg dus altijd een arts als je last hebt van bovenstaande symptomen. Meer symptomen die kunnen wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, lees je hier.

4. Miskraam

Als je naast krampen in je baarmoeder ook last krijgt van spotting of heviger bloedverlies, bestaat de kans dat je er een miskraam aanstaande is. Neem dan altijd contact op met je verloskundige of arts.

Bloedverlies op zich hoeft lang niet altijd te betekenen dat je een miskraam krijgt. Veel vrouwen geven aan in het eerste trimester wat bloed te hebben verloren, maar hebben daarna een gezonde zwangerschap gehad. Als het bloedverlies echter heftiger wordt en gepaard gaat met buikkrampen, is het tijd om aan de bel te trekken.

5. Bandenpijn

Als je eenmaal wat verder in je zwangerschap bent, zal je merken dat je baarmoeder verder uit zal gaan rekken. Dit kan gepaard gaan met buikkrampen of steken die worden veroorzaakt door bandenpijn. De baarmoeder ‘trekt’ als het ware aan gewrichtsbanden die vast zitten aan je buik en benen, waardoor het lijkt alsof de pijn wat meer uitstraalt naar andere plekken op je lichaam, zoals rug en benen.

Deze tien zwangerschapsklachten moet je nooit negeren

6. Harde buiken

Een van de meest voorkomende krampen tijdens de zwangerschap zijn harde buiken. Dit zijn eigenlijk samentrekkingen van de baarmoeder, die als het ware aan het ‘oefenen’ is voor de bevalling.

Als je wat verder bent in je zwangerschap, kan dit je gaan opvallen. De buik wordt hard en voelt pijnlijk aan. Dit kan gepaard gaan met krampen. Na verloop van tijd gaat dit meestal vanzelf weer weg. Ook als je teveel beweegt of sport, kan je hier last van krijgen. Zie dit als een waarschuwing van je lichaam.

Als de harde buiken steeds vaker voorkomen, langer aanhouden en steeds meer pijn gaan doen, is het belangrijk om hier contact over op te nemen met je zorgverlener.

7. Weeën

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder, en dienen als waarschuwing dat de bevalling zich aandient. In het begin kunnen deze nog erg onregelmatig en minder heftig zijn, waardoor ze aangezien kunnen worden voor harde buiken.

Maar gaan de weeën gepaard met rugpijn, eventueel diarree, en volgen ze elkaar steeds sneller op? Dan kan het zijn dat je echte weeën hebt. Neem contact op met je zorgverlener, zeker als je nog geen 37 weken zwanger bent.

8. De bevalling begint!

Als je je rond je uitgerekende datum bevindt en je hebt last van bovenstaande klachten, dan heb je waarschijnlijk te maken met het begin van je bevalling! Probeer de weeën echter goed te timen, om te checken of deze zich inderdaad steeds sneller opvolgen. Als dit het geval is, is het tijd om je verloskundige te bellen!

Een bevalling bestaat uit vijf verschillende fases. Dit zijn ze!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme