Je baby leren lopen? Dit zijn de do’s en belangrijke dont’s

Baby groei en ontwikkeling Laurien Bleeker 21 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Van rollen naar zitten en van optrekken naar lopen: die eerste stapjes zijn weer een mijlpaal in het eerste jaar van je baby. Het is dan ook hartstikke leuk om je kleintje hierin te stimuleren, maar alleen als je baby er ook echt zelf klaar voor is. Dit zijn do’s en belangrijke don’ts bij het leren lopen van je baby.

Je kunt veel doen om je kindje te helpen leren lopen, maar er zijn ook wat dingen die je beter kunt laten om het leerproces voorspoedig en veilig (!) te laten verlopen.

De meeste baby’s gaan proberen te staan wanneer ze ongeveer negen maanden zijn, maar dit verschilt echt per kind. Acht maanden kan dus ook en tien maanden ook. Als we kijken naar gemiddeldes dan zetten baby’s hun eerste stappen tussen de negen en twaalf maanden.

Bij deze leeftijd leert je baby lopen

Zelf loslopen duurt nog een stukje langer, dat is gemiddeld bij veertien maanden. Loopt je baby nog niet rond die leeftijd, maak je dan geen zorgen. Volg het tempo van je kindje. Is je baby nog wat ouder en loopt hij of zij nog niet én maak je je daar zorgen om? Neem dan even contact op met het consultatiebureau, zij kunnen je voorzien van tips en even samen meekijken.

Do’s en don’ts bij het leren lopen van je baby

Maakt je kindje aanstalten om stapjes te zetten? Dat herken je bijvoorbeeld aan zelf gaan staan, optrekken of vasthouden aan de box of bank en kleine stapjes zetten. Dan kun je een handje helpen.

Do’s

  • Maak de ruimte veilig: veilig genoeg om rond te lopen, om te vallen en haal spullen die niet voor je baby zijn, maar waar hij of zij nu wel bij kan voor eventjes weg
  • Zorg voor een goede ondergrond om te lopen: een niet te gladde vloer bijvoorbeeld
  • Blote voeten zijn het fijnst voor baby’s die leren lopen, maar anti-slipsokjes kunnen ook
  • Geef je baby de ruimte en tijd om te leren lopen. Haal je kindje dan ook wat vaker uit de box of wipstoel
  • Oefen samen, met je kindje aan de hand bijvoorbeeld
  • Maak de weg een beetje vrij door losslingerend speelgoed even op te ruimen
  • Stevige, zwarte meubels zijn perfect voor je baby om zichzelf aan op te trekken
  • Moedig je mini aan door te klappen en complimentjes uit te delen

Don’ts

  • Uit de ruimte gaan waar je baby sinds kort rondloopt: de baby kent de ruimte nog niet goed, dus ongelukken kunnen sneller gebeuren
  • Gebruik geen loopstoel voor je baby: dit stoeltje op wielen waar je baby in zit, lijkt misschien leuk, maar is niet veilig. Er gebeuren namelijk regelmatig ongelukken mee, omdat je baby nog weinig controle heeft. Zo kan het stoeltje met je kindje erin van de trap vallen of omvallen en (gevaarlijke) voorwerpen die wat hoger staan, zijn opeens binnen handbereik (denk aan messen, de oven of een theepot met hete thee. Bovendien kan een loopstoel een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken, omdat je baby niet echt loopt. Een alternatief is een loopwagen waar je mini achter loopt.

Weg met die schattige babyschoentjes! Leer je kind lopen op blote voeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme