Wat ik geleerd heb en nu kopieer van mijn egoïstische man

Persoonlijk Muriel Oonincx 9 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Famme’s Muriel begeeft zich op glad ijs met deze uitspraak. ‘Nee hoor schat, ik vind je echt niet egoïstisch, maar ik heb wel van je geleerd en nu pas begrijp ik hoe jij ‘werkt’.’ Wat vrouwen van hun egoïstische man kunnen leren over de kinderen opvoeden, of beter gezegd, de kinderen laten gaan.

Zomaar een willekeurig weekend. Ergens midden op de zaterdag of zondag. Terwijl onze drie kamikazepiloten hun energie op elkaar aan het botvieren zijn sta ik alweer in de politiehouding om ze in het gareel te houden. Onderwijl wordt er tijdens het stoeien regelmatig een pauze genomen om te vragen om iets lekkers, een boterham, een slok water ‘of nee mama, mag ik een tosti met ham en kaas en ketchup?’

LEES OOK: De 10 geheimen van een goed huwelijk.

U vraagt, wij draaien. Althans, daar lijkt het soms verdacht veel op. ‘Lekker, koffietje’ roept de man met een schalks lachje vanuit zijn comfortabele fauteuil. ‘Nu je toch loopt om tosti’s te bakken.’ En daar ging gekkie weer richting de keuken. En echt erg vind ik het ook niet om weer bezig te zijn en iets te halen. Althans dat houd ik mezelf dan voor. Ondertussen kom ik er altijd aan het einde van het weekend achter dat ik bijna geen seconde stil heb gezeten. In één weekend de weekboodschappen heb gedaan, met de kinderen ben gaan zwemmen, opgeruimd heb, de kast van de jongste heb uitgeruimd en verplaatst. De kerstboom heb afgetuigd en buiten neergezet, gegoogeld heb naar een ‘leuke grote plant’ om de kaalheid in huis op te vangen en vooruit gekookt hebt om de nieuwe schoolweek na de vakantie weer goed te beginnen. Ik kan nog wel even doorgaan en ik word er moe van. En dat terwijl ik nu nog niet eens een kwart van mijn bezigheden opschrijf.

Hier. Gaat. Iets. Fout.

De egoïstische man

Ik denk nog eens aan de man, die absoluut ook zijn portie doet in ons huishouden, echt het is niet zo dat hij niks uitvreet. Maar op de één of andere manier lukt het hem toch beter om momenten van rust te pakken. En te delegeren als hij daar behoefte aan heeft. Egoïstisch te zijn. In de goede zin van het woord.

En in plaats van volledig uit mijn plaat te gaan voor zijn luie gedrag, ben ik mijn egoïstische man eens goed gaan observeren en van hem gaan leren. Want het is briljant wat hij doet. Languit op de bank met de afstandsbediening in de hand en een onverbiddelijke blik richting de kinderen die volledig uitstraalt dat het groene scherm (voetbal op zondag voor leken, groen als in gras… ah, je snapt het) op is en dat je hem dan maar beter niet kunt storen. Met een nonchalante hand met een leeg kopje in de lucht en de resonerende woorden ‘als je toch loopt…’

En zo besloot ik om ook de boel de boel te laten en gewoon eens even een uurtje NIET op te staan. NIET te reageren als er moord en brand geschreeuwd werd. NIET te gaan rennen als er honger door de kamer wordt geschald. En vooral WEL te zeggen en uit te stralen: ‘Nee, ik ben even niet beschikbaar. Ik lees een boek, of ik ben aan het netflixen. En het is retespannend.’ En terwijl ik een minimale beweging naast mij ontwaar hoor ik mezelf roepen ‘als je toch loopt’ en met een lachje erbij ‘heerlijk, koffie’ roep. En zo waar… de man staat op, geeft me een aai over mijn haar en zegt ‘tuurlijk schatje, chocolaatje erbij?’ En hij vervolgt ‘ik ben blij dat je even rustig zit in plaats van die onrust in je kont. Laten we vanavond sushi bestellen en relax in plaats van altijd maar onrustig rond te darren in huis.’

Meer lol met de kinderen

En door zijn gedrag te kopiëren en niet meer op hem te vitten is het een stuk relaxter in huis geworden. We wisselen elkaar nu meer af, omdat ik gewoon blijf zitten in plaats van meteen op te springen. We doen het meer dan ooit samen en dat betekent ontzettend veel lol met de jongens maken. Eropuit gaan met de fiets richting natuurmonumenten voor een frisse neus, maar eenmaal thuis ook duidelijk de boodschap afgevend richting het kroost dat we even niet bereikbaar zijn voor wat dan ook. Precies zoals we afgelopen weekend deden.

Veel mooier dan dit wordt het niet…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen