Dit gebeurt er met je lichaam als je teveel vetten eet

Gezondheid Chiara Izelaar 25 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Als je als vrouw zijnde wil afvallen doe je er alles aan om vet voedsel te vermijden. Vet wordt vaak als de ultieme dikmaker beschouwd, maar dit is echter veel te kort door de bocht. Er zijn namelijk ongezonde én gezonde vetten en bovendien kunnen koolhydraten en eiwitten ook worden omgezet in lichaamsvet. Zo zijn verzadigde vetten – vet vlees, volle zuivelproducten, fastfood en tussendoortjes, zoals koekjes en saucijzenbroodjes – funest voor je cholesterolgehalte. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je teveel verzadigde vetten binnenkrijgt?

1. Teveel energie

Het grootste gevolg van teveel vet binnenkrijgen is dat je lichaam een overschot krijgt aan energie. Dit houdt in dat je meer energie krijgt dan nodig. De vetten die je nodig hebt worden door je lichaam afgebroken; de energie die je binnenkrijgt verbruik je ook. Je voedt je cellen, je hormoonhuishouding en je spieren. Krijg je meer energie binnen dan nodig? Dan wil ‘t niet zeggen dat je zin hebt om te bewegen, maar de kans is wel groot dat je concentratie aardig ver is te zoeken.

2. Een slechte conditie

Moet je naar adem happen als je een sprintje hebt getrokken naar de bijna wegrijdende tram? Ai, wanneer je vetpercentage stijgt, daalt je conditie als vanzelf. Een trap oplopen is al teveel gevraagd, om nog maar te zwijgen over een uurtje in de sportschool. Hoewel gezonde vetten voor de juiste dosis energie zorgen, Gevolgen als obesitas en zwaarlijvigheid liggen op de loer. Hoewel gezonde vetten je de juiste energie geven om alles uit je workout te halen, zorgen verzadigde vetten er juist voor dat je een snelle energiekick krijgt. Hierdoor ervaar je een rush van – pak ‘m beet – 15 minuten, maar daarna heb je geen puf meer om op te staan.

3. Je komt aan

Één hamburger zorgt er echt niet voor dat je niet meer in je broeken past. Maar als je dagelijks teveel vet binnenkrijgt kom je wel degelijk aan. Alle vetten die je lichaam niet kwijt kan worden opgeslagen in de vetcellen direct onder je huid. Teveel vet zorgt voor de groei van deze vetcellen. Je benen, billen, buik en rug krijgen het daardoor zwaar te verduren. Al met al zorgt teveel vet ervoor dat je dik wordt.

4. Lichamelijke kwaaltjes

Hoe meer vet je lichaam met zich moet meedragen, des te zwaarder je gewrichten belast raken. Teveel vet kan zelfs resulteren in gewrichtsslijtage, maar het zorgt ook voor allerlei andere gezondheidsklachten. Zo is niet alleen suiker, maar ook vet de boosdoener wanneer het op diabetes aankomt. Voel je je continu somber of zelfs depressief? Ook dan is het aan te raden om verzadigde vetten uit je dieet te schrappen. Evenals wanneer je met slaapproblemen kampt. Tot slot kan teveel vetinname op den duur zorgen voor hart- en vaatziekten.

Tips voor een gezonde voedingsstijl:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gezondr

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme