Woow! Zo heftig kan liefdesverdriet dus zijn…

Relatie Valéry de Voijs 3 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is ons bijna allemaal weleens overkomen: een gebroken hart. Zo verliefd als jij op het begin bent, zo heartbroken ben je als jij iemand verliest. Je denkt zelfs dat je er nooit meer bovenop komt. Je familie en vrienden vertellen je dat het allemaal wel goed komt, maar is dat wel zo?

De uitdrukking ‘tijd heelt alle wonden’ suggereert dat je na verloop van tijd wel weer over je liefdesverdriet heen komt. Maar is dat altijd wel het geval? Of bestaat er liefdesverdriet waar je hartje nooit meer van geneest?

Liefdesverdriet

Als je liefdesverdriet hebt, zeg je niet voor niets dat je hart gebroken is. Een broken heart is niet alleen een figuurlijke verwijzing naar het intense verdiet dat jij voelt, maar kan in sommige gevallen ook letterlijk bedoeld zijn.

Fysieke pijn

Verschillende studies hebben de link gelegd tussen emotionele pijn en fysieke klachten. Zo is bewezen dat dezelfde delen in je hersenen actief zijn wanneer jij je been breekt en wanneer jij door een break-up gaat. Dus nee… je bent geen aansteller als jij niet meer kan functioneren bij intens liefdesverdriet.

Gebroken hart

Het ‘gebroken hart syndroom’ is een serieuze hartaandoening, waar je zelfs van kan sterven. De officiële term voor een gebroken hart is Tako Tsubo cardiomyopathie. Het is een ziekte van de hartspier waarbij de linkerkamer opeens niet meer goed pompt. Dit ontstaat bij hevige emotionele stress, of heftige fysieke pijn.

Symptomen van een gebroken hart

A broken heart… it happens to the the best of us… een gebroken hartje kan ons helaas allemaal overkomen. Hoe diep het dal ook is, in de meeste gevallen weet jij jezelf er weer bovenop te komen. De fysieke symptomen die we ervaren als we liefdesverdriet hebben, zijn vergelijkbaar met de symptomen van een hartaanval: kortademigheid en pijn aan je borst. Het grote verschil met een hartaanval is dat er bij een gebroken hart de kransslagaders niet verstopt zijn, en je daardoor sneller en gemakkelijker kunt genezen.

Celebrities

Ook een aantal celebrities zijn vlak na hun geliefde gaan hemelen, Zo stierf Johnny Cash een aantal maanden na zijn vrouw June Carter. Ook de man van Brittany Murphy stierf nog geen half jaar na de dood van zijn vrouw. Of wat dacht je toen Carrie Fisher stierf?  Haar moeder Debbie Reynolds stierf één dag na haar dochter. Vlak voor ze stierf zei ze tegen haar zoon ‘I want to be with Carrie’. Heartbreaking, toch?

Het is in deze uitzonderlijke periode veel moeilijker om over liefdesverdriet heen te komen en dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme