Lilly (31): ‘Ik moet kiezen tussen mijn partner of mijn moeder’

Persoonlijk Valéry de Voijs 28 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Dat je moeder en partner geen beste vrienden zijn is niet zo’n probleem, maar wanneer ze elkaar niet kunnen uitstaan is het een ander verhaal. Vooral wanneer je partner zijn best doet, en je moeder juist de boot af houdt. Lilly (31) kan erover meepraten: haar moeder heeft een hekel aan haar partner.

“Deze kerst zal óf mijn moeder, óf mijn partner met mij aan het diner zitten.”

Vallende sterren in Tunesië

“Mijn moeder en ik waren altijd heel close. We probeerden elkaar iedere dag even te zien. In de ochtend een kopje koffie of ’s avonds een glaasje wijn. Vooral toen mijn vader wegviel is die band alleen maar beter geworden. Iedereen die mij kent weet hoeveel zij voor me betekent.

Tot die ene zomer. Vijf jaar geleden ben ik namelijk samen met mijn vriendin op vakantie gegaan naar Tunesië. Wat een rustig meidenweekend zou worden eindigde in een romantisch avontuur. Meteen bij aankomst in het hotel leerde ik Elias (37) kennen: de manager van het resort.

Ik was meteen gecharmeerd en ook hij leek te vallen voor mijn blauwe ogen. Hij heeft ons meegenomen op een safari door de woestijn waar we ’s nachts naar vallende sterren hebben gekeken. Ook las hij poëzie voor, en gaf me wel honderden complimentjes. Ik wist niet wat me overkwam; ik had nog nooit zo’n romantische date gehad.

Zondagavond besloot ik spontaan om mijn ticket om te boeken. Samen met Elias zijn we mijn vriendin gaan uitzwaaien op het vliegveld, en ik ben met hem mee naar huis gegaan. Daar hebben we nog een week samen gespendeerd. Hij liet me zijn land zien en ik werd verliefd op alles wat ik zag. De cultuur, de taal, het eten: ik had de tijd van mijn leven.

Liefde van mijn leven

Bij thuiskomst vertelde ik mijn moeder over mijn avontuur. In eerste instantie reageerde ze enthousiast, maar toen ik later zei dat Elias langs zou komen reageerde ze heel bot. ‘Dat was toch gewoon een vakantie fling?’ Maar ik had andere plannen. Voor mij is hij de liefde van mijn leven.

De eerste keer dat ze hem ontmoette was ze heel onbeleefd. Ze stelde zich niet voor, toonde geen interesse en maakte zelfs een aantal vervelende opmerkingen. ‘Als je verwacht dat mijn dochter straks ook een theedoek gaat dragen heb je het mis’, was haar boodschap. In het begin dacht ik dat ze moest wennen, maar nu weet ik dat dit niet goed zal komen.

Niet naar de bruiloft

We zijn inmiddels getrouwd en wonen samen in Amsterdam. Mijn moeder is niet naar de bruiloft gekomen, en we hebben nauwelijks contact. De laatste keer dat ik bij haar voor de deur stond was de boodschap glashelder. Ze maakte mij heel duidelijk dat ze niet in mijn huwelijk geloofde en ze vond dat ik mijn toekomst weggooide. ‘Als hij je inruilt voor een tweede vrouw hoef je niet bij mij aan te komen.’

Ieder jaar organiseert mijn moeder een groot kerstdiner voor de hele familie. Al mijn broers, zussen, neven en nichten zijn er altijd bij. Dit jaar is Elias echter niet welkom. ‘Wij komen toch ook niet naar het Suikerfeest?’, was haar antwoord. Dat was voor mij de druppel. Óf mijn moeder, óf mijn partner zal deze kerst met mij aan het diner zitten. Met pijn in mijn hart weet ik wel voor wie ik kies.”

Bemoeials! Deze ongevraagde opmerkingen en opvoedadviezen kregen jullie van vreemden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme