Logopedist inschakelen voor zoon van bijna 3 jaar? ‘Je moet jezelf niet gek laten maken’

Opvoeden Wilma Groothuis 25 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Demi (32). Het dilemma luidde: “Zal ik een logopedist inschakelen nu mijn zoon van bijna 3 nog amper praat?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Logopedist inschakelen

“Mijn zoon Louis van bijna praat bijna niet. Het enige wat hij kan, is tellen tot drie en ja, nee, papa en mama zeggen. Als ik hem vergelijk met kinderen van dezelfde leeftijd, dan zie ik een groot verschil. Zij maken allemaal al hele zinnen, kunnen minimaal tot tien tellen en weten alle kleuren al. Ik vraag me af of Louis gewoon een laatbloeier is, of dat er iets mis is met hem. Ik twijfel dan ook of ik hulp van een logopedist moet inschakelen. Een logopedist kan kinderen helpen bij het leren praten en het beter uitspreken van woorden, maar ik wil mijn zoon ook niet direct een stempel opplakken.”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Demi. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Demi haar dilemma: “Zal ik een logopedist inschakelen nu mijn zoon van bijna 3 nog amper praat?”

Ga voor het zekere

Ellen – “Als je wel gaat en het is niet nodig, ben je alleen je tijd eraan kwijt geweest en verder niets. Als je niet gaat en het blijkt wel nodig, dan heb je nuttige tijd laten liggen om hem te helpen. Ik zou voor het zekere gaan.”

De spelletjes mevrouw

Floor: “Doen! Hoe langer je wacht, des te moeilijker het is om de achterstand in te halen. Meestal krijg je eerst een verwijzing naar een audiologisch centrum om bepaalde oorzaken uit te sluiten, daardoor kan de logopedist gerichter aan de slag. Deze mensen hebben zoveel ervaring met kinderen. Mijn dochter ging met veel plezier naar de logopedist, oftewel ‘de spelletjes mevrouw’. Veel succes!”

Onduidelijk praten

Erica – “Ik ben destijds wel gegaan, toen hij 3 jaar was. Hij praatte wel, maar wel heel onduidelijk. Hij is nu 4 jaar. Er is verbetering, maar hij loopt wel achter op leeftijdsgenootjes. Maar daar heeft hij nog steeds logopedie voor.”

Advocaat worden

Christiane – “Mijn zoon sprak bij de leeftijd 3 enkel ‘oe’ en ‘á’ en niemand verstond hem. Het is allemaal goed gekomen. Hij had zelfs advocaat kunnen worden.”

Frustrerend voor beide kanten

Wendy – “Toen mijn dochter 3 jaar was, ging ik met haar naar logopedie. En spijt dat ik heb, nu staat haar mond niet meer stil, haha. Even zonder geintjes, ik zou wel gaan, want straks ben je een jaar verder, gaat hij naar school en zeggen ze daar dat hij naar logopedie moet gaan, omdat ze hem niet begrijpen. Dat is frustrerend voor beide kanten.”

Eigen tempo

Pauline – “Elk kind heeft zijn eigen tempo. Ik zou wel een medische oorzaak willen uitsluiten, denk aan problemen met horen, fysieke problemen met spreken, autisme of TOS. En daarnaast is het belangrijk om een taalrijke omgeving aan te bieden: veel voorlezen, veel kletsen, benoemen wat je doet, etc.”

Ze zijn heel lief

Hanneke – “Ik zou toch naar logopedie met hem gaan, gewoon om even te kijken. Mijn kinderen en ook onze kleinzoon zijn naar logopedie geweest. Ze kijken daar gewoon even en zijn altijd heel lief. De kinderen vinden het ook leuk om te gaan. En als je een paar keer bent geweest, weten ze al of het nodig is of dat hij gewoon meer tijd nodig heeft.”

Jongens zijn later en lakser

Fatima – “Ach, soms moet je het aan de tijd overlaten en jezelf niet gek laten maken. Die van mij was ook 3,5 jaar toen hij eindelijk schattige zinnen begon te maken en nou praat hij 24/7. Krijg hem nu nog maar eens stil. Inmiddels is hij 14 jaar en een superslimme, humoristische en lieve jongen. En trouwens, jongens zijn nou eenmaal wat later en lakser in hun ontwikkeling dan meisjes. Sorry boys!”

Dit zijn de meest voorkomende spraakproblemen bij kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme