Zo herken jij de ‘Love Language’ van jouw kind

Opvoeden Valéry de Voijs 16 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

De één is gek op knuffelen, terwijl de ander liever complimentjes ontvangt. Ooit afgevraagd hoe dat komt? Volgens de inmiddels bekende Love Language -theorie zijn er vijf verschillende manieren waarop we onze liefde uiten. Wellicht weet jij inmiddels precies wat jouw Love Language is, maar heb je je ooit afgevraagd wat die van jouw kind is?

Famme dook in de wereld der liefdestalen en heeft antwoorden.

De vijf Love Languages

Huwelijksadviseur en auteur Gary Chapman publiceert in 1992 The 5 Love Languages. Het idee erachter is te begrijpen wat iemand nodig heeft om zich geliefd te voelen. De vijf verschillende Love Languages zijn volgens Chapman als volgt: 

  • Woorden van bevestiging: je vindt het fijn als iemand uitspreekt hoeveel hij of zij van je houdt. Ook lieve complimentjes of aanmoedigende woorden worden enorm gewaardeerd.
  • Qualitytime: je hecht er veel waarde aan om samen tijd te spenderen, en waardeert het dan ook wanneer je partner tijd vrij maakt en duidelijk laat merken dat jij zijn prioriteit bent.
  • Fysieke aanraking: iedere fysieke aanraking is welkom. Van handen vasthouden tot strelen, zoenen, knuffelen: als je hem maar lekker dicht bij je voelt ben jij happy.
  • Hulpvaardigheid: voor jou bestaat echte liefde uit de (kleine) dingetjes die iemand voor je doet, zoals dat kopje koffie in de ochtend, of een ontbijtje op bed. Maar ook wanneer iemand aanbiedt om de boodschappen te doen als jij druk bent, of de kinderen van school haalt zie jij als pure love.
  • Cadeautjes: jij voelt je het meest geliefd wanneer je cadeautjes ontvangt. Het gaat hierbij niet om het bedrag, maar om de gedachte erachter. Dat kleine souvenirtje dat iemand meeneemt van vakantie kan bijvoorbeeld heel veel voor je betekenen.

Love Language van jouw kind herkennen

Volgens psycholoog dr. Bethany Cook is het belangrijk om de Love Language van onze kinderen te begrijpen. “Als kinderen zich geliefd voelen, versterkt dat niet alleen hun gevoel van eigenwaarde, maar het geeft ze ook een gevoel van veiligheid”, legt Cook uit in haar boek What it’s Worth – a Perspective on How to Thrive and Survive Parenting. 

Dat veilige gevoel begint al bij de relatie tussen kids en hun omgeving. Het is daarbij best handig om te weten dat een complimentje meer effect heeft dan een knuffel. 

Dit kan bijvoorbeeld van pas komen wanneer je kind het ergens moeilijk mee heeft. Als je weet wat hun liefdestaal is, weet je precies hoe je ze kan helpen. Met andere woorden; als je de liefdestaal van je kind kent, kun je gemakkelijker in contact komen. Maar hoe herken je deze liefdestaal nu? Je kunt natuurlijk altijd een online test doen. Zowel Gary Chapman als Dr. Cook hebben een online test ontwikkeld waardoor je de Love Language van je kind gemakkelijk kunt herkennen.

Naast deze testen kun je natuurlijk ook zelf op onderzoek gaan. Denk na over momenten waarop je kind van streek was. Denk aan de laatste keer dat je kind verdrietig was: wat waren de dingen die hen het meest hielpen kalmeren? Waren het lieve woorden, of juist een dikke knuffel? Of misschien heb je, toen je kind per ongeluk zijn favoriete shirt verpestte, het vervangen door een nieuwe voordat ze erom vroegen. “Kijken naar wat je kind in het verleden troost heeft gebracht, kan je nu vaak naar hun liefdestaal leiden”, zegt Dr. Cook. 

Dit is wat jouw ‘liefdestaal’ zegt over jou

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme