Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 22 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat te doen met man die lang uitgaat? ‘Dan wel op zaterdag om 10.00 uur met ZIJN kind naar de speeltuin’

Op Facebook deelden we het dilemma van Lisanne (26). Het dilemma luidde: “Kan ik van mijn man verlangen dat hij minder uitgaat?” Hier hadden veel Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Minder uitgaan?

“Momenteel ben ik zwanger van ons tweede kind. Mijn man houdt nogal van uitgaan en dat doet hij dan ook nog steeds wel regelmatig. Begrijp me goed, ik vind het echt niet erg als hij zo nu en dan eens lekker uitgaat. Alleen is hij de laatste tijd steeds vaker op vrijdagavond in de kroeg en zit ik met onze dochter thuis. En in plaats van dat hij dan rond 1 uur weer naast mij in bed kruipt, komt hij pas laat in de nacht weer terug, om vervolgens de hele zaterdagochtend in bed te liggen. In hoeverre kan ik van mijn man verlangen dat hij minder uitgaat?”

Meningen van Famme-lezers

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Lisanne (26) haar dilemma: : “Kan ik van mijn man verlangen dat hij minder uitgaat?”

Onderscheid tussen feiten en gevoel

Elisa – “Hij lijkt nog steeds zijn verantwoordelijkheid en deel van taken op zich te nemen, alleen is dat voor jouw gevoel anders. Wellicht – en begrijpelijk – door je zwangerschap. Maar ik zou wel onderscheid blijven proberen te maken tussen feitelijkheden en gevoel. Gevoel maakt dat je alles op één hoop gooit, terwijl dat niet terecht is.”

Ga om de tafel

Haedis – “Ik zou met hem om de tafel gaan zitten voor een goed gesprek. Vertel wat je dwars zit en wat je verwacht. Je moet altijd praten en het niet opkroppen.”

Andere manieren van gezelligheid

Gerdien – “Ik zou kijken naar andere manieren van gezelligheid, als hij dat nodig heeft. In plaats van naar de kroeg te gaan, vraag of mensen mee komen eten en maak er thuis iets gezelligs van.”

Op zaterdag om 10.00 uur uit bed

Hanneke – “Je moet hier duidelijke afspraken over maken. Volgens mij zit het je vooral dwars dat hij dan op zaterdag lang in bed blijft liggen. Stel voor dat het prima is dat hij iets voor zichzelf nodig heeft na een week werken, maar dat is voor het gezin, niet met het gezin. Dus joh, prima dat je uit gaat, maar dan wil ik wel dat je op zaterdag gewoon rond 10.00 uur uit bed komt om tijd met het gezin door te brengen. Succes en hopelijk vinden jullie een oplossing.”

Je leven van vroeger is voorbij

Caroline – “Ik begrijp dat niet, dat hebben wij nooit gedaan. Volgens mij kan je als man dan beter alleen blijven. Je leven van ‘vroeger’ is gewoon voorbij. Dat is niet erg, je verandert zelf ook.”

Kinderen hebben aandacht in het weekend nodig

Dimitria – “Uitgaan moet kunnen, maar dan de hele zaterdag in bed blijven liggen, niet. Dat is volwassen zijn en ouders zijn. Als hij de hele week werkt, dan hebben de kinderen zijn aandacht in het weekend nodig. Als moeder zijnde krijg je toch ook geen kans om uit te slapen? Maar hij moet zeker wel leuke dingen kunnen doen, want hij is niet alleen maar vader of man.”

Naar de speeltuin

Renee – “Uitgaan prima, maar dan wel gewoon zaterdag om 10.00 uur met ook ZIJN kind naar de speeltuin, zodat jij iets voor jezelf kan doen.”

Een gewoonte

Lenie – “Hij is bezig er een gewoonte van te maken en het sluipt er gewoon in, steeds een stapje verder. Ik ben benieuwd of zijn vrienden ook allemaal getrouwd zijn. Als dat niet zo is, zou ik om tafel gaan zitten en uitleggen waar jij mee zit. Ook als zijn vrienden niet getrouwd of iets dergelijks zijn, zou ik dit doen, je hebt binnenkort twee kinderen.”

Geen plezier gunnen

Sarah – “Wat een liefdevolle reacties zeg. Ik ben echt verbaasd dat niemand zijn partner hier plezier gunt…. Het is perfect mogelijk om een goede verantwoordelijke partner te zijn en een volwaardig leven te behouden. Stop met diegene die je zogezegd ‘graag ziet’ tot slaaf te maken.”

Om de week

Serena – “Je kunt toch best afspreken dat hij om de week uitgaat en niet iedere week?”

Bevalling gemist: ‘Tijdens het uitgaan was mijn telefoon uitgevallen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme