9x manieren om de jaren met je peuter te overleven

Kinderen Demi de Boer 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Ze zijn super lief, schattig en ondeugend, maar soms ook onhandelbaar; welkom in de wereld van peuters. Ze kunnen van lieve schatjes veranderen in brutale en koppige miniversies van jezelf. We kunnen wel stellen dat in ieder geval geen enkele dag saai is met een peuter in huis.

Maar hoe zorg je ervoor dat het leven met een peuter niet alleen overleven is, maar ook genieten?

Zo overleef je de peuterjaren

Misschien helpen deze tips je in de goede richting…

1. Maak je niet druk

Als je even niet weet wat je aan moet trekken, gooi gerust al je kleding door de kamer. Je peuter maakt heel de dag door troep, jouw rommel zal echt niks zijn in vergelijking met dat van je peuter.

2. Nee is nee

Zoek naar andere manieren om ‘nee’ te zeggen. Zo voorkom je dat je heel de dag hetzelfde zegt. Volgende keer, als je peuter wilt ontbijten met een reep chocolade, zeg je; niet nu, afgewezen, slecht idee, na-ah, nope, niet vandaag, *duim omlaag*.

3. Verstop alles

Er komt elke ochtend een tornado met benen naar beneden gerend. Dus verstop de babyolie, verberg de luiercrème en leg ook de knutsel- en tekenspullen op de bovenste plank.

4. Plannen

Maak afspraken op de tijdstippen dat je peuter moet slapen. Als je op je bestemming aankomt, is je peuter onderweg hopelijk al in slaap gevallen.

5. Je verandert in papa

Speel een leuk spelletje en verander je naam voor een dag in ‘Papa’. Laat je partner weten dat hij vanaf nu ‘Mama’ is en wens hem veel succes.

6. Bescherm je me-time

Plan je douches, toiletbezoeken en make-up routines voor middernacht en geniet van deze momentjes alleen, meer dan dat krijg je namelijk niet.

7. Speel hun spel

Heeft je peuter een zoveelste driftbui? Hier lees je een aantal handige tips om daarmee om te gaan. Als dat niet werkt, kun je jezelf altijd nog opsluiten in het toilet.

8. Begin vroeg met de avondroutine

Als je rond 15:00 vast begint, dan ligt je peuter met een beetje geluk om 19:00 in zijn bed. Grapje natuurlijk, maar je kunt maar beter op tijd beginnen, dan heb je nog tijd voor een goede Netflix-film met je partner.

9. Weg met de verwachtingen

De wasmand puilt uit, de vaatwasser staat te wachten om uitgeruimd te worden, de kapotte kleurpotloden liggen door het hele huis en je peuter probeert je mascara vast uit. Maar ach, laat het los en onthoud dat je niet de enige bent. You’re doing great!

Annamarie (35): ‘Onze peuter zet het tegenwoordig overal op een krijsen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme