Help, mijn partner is rommelig! 4 tips om hier allebei mee om te gaan

Relatie Sharon van der Werf 5 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Je hebt de liefde van je leven gevonden. Tijdens het daten bekijk je alles door die bekende roze bril, dus toen was het je nog niet echt opgevallen dat je partner heel rommelig is. Maar nu jullie samen wonen, liggen de vieze sokken in de hoek van de kamer.

Hoe je het ook wendt of keert, een rommelig huis is niet goed voor je gezondheid. Wanneer er veel rommel in een kamer te vinden is, dan is het vaak ook stoffiger. Daarom is het belangrijk om met je partner afspraken te maken, en de onderstaande tips gaan je daar bij helpen.

Zo ga je om met een rommelige partner

1. Praat erover

Is jouw partner ervan op de hoogte dat hij of zij rommelig is? Zo niet, ga het gesprek aan. Vertel waarom jij zo veel last hebt van de rommel, laat voorbeelden zien en bedenk samen een plan van aanpak om het in de toekomst minder rommelig te maken in huis. Vraag ook of jouw partner ervoor open staat om op dit vlak te veranderen.

Let tijdens zo’n gesprek wel op je toon. Als je dit niet voorzichtig brengt, kan het als een aanval klinken. Frustraties en emoties kunnen het gesprek dan overnemen, en dat is het laatste wat je wilt.

2. Rommelzones

Van rommelkont naar neat freak in een dag, dat is lastig (lees: onmogelijk). Daarom is het een idee om rommelzones in huis aan te wijzen. Denk bijvoorbeeld aan een mand in de woonkamer, de werkkamer van je partner of die ene hoek in de slaapkamer.

Deze rommelzones mag je partner gebruiken om, nou ja, een rommeltje te maken. Jij mag dan ook niet vragen of deze rommelzones zo snel mogelijk opgeruimd kunnen worden – op die plek is het geoorloofd om spullen te laten slingeren. Zo kunnen jullie samen proberen om de rest van het huis netjes te houden.

3. Doe het samen

Alles wordt leuker als je het samen doet, dus maak van opruimen een gezamenlijke activiteit. Zet een foute guilty pleasure playlist op Spotify op, zing hard mee, en het opruimen is binnen een paar liedjes alweer achter de rug.

6x waarom samen een ommetje maken zo goed is voor je relatie

4. Leer ermee leven (en zie het als een les)

Een rommelige partner is misschien ook een leermoment voor jezelf. Iedereen is anders en zit anders in elkaar, de een is opgeruimder dan de ander. Als je op elk vlak met elkaar matcht, dan is het het toch niet waard om hier constant woorden over te hebben.

Misschien is dit voor jou juist wel een goede les. Niet alles hoeft altijd spic en span te zijn. Probeer samen een mooie middenweg te vinden en help elkaar waar nodig, dan leer je zelfs houden van de rommelige kant van je partner.

Stofzuigen of opruimen? Inzetten die kinderen! En dat kan al vanaf twee jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen