Mathilde: ‘Mijn man hoort onze baby ’s nachts nooit, waardoor ik er altijd uit moet’

Persoonlijk Vera Guldemeester 27 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je net een baby hebt, dan is het moeilijk om voldoende nachtrust te krijgen. Iedere twee, drie of vier uur geeft je kleine wel een gil. Het is fijn om dit met een partner af te kunnen wisselen, zodat jullie allebei iedere nacht een paar uur door kunnen slapen. Mathilde staat er op dit vlak helemaal alleen voor: “Ik dacht eerst dat hij het expres deed, maar hij hoort onze baby ‘s nachts niet”, vertelt ze aan Famme.

“Vijf maanden geleden werden Florian en ik ouders van een zoon, Jax. Alles was nieuw en spannend. De eerste nachten was mijn man door de adrenaline in zijn lijf veel wakker en hielp hij mij met Jax. Vanaf het moment dat het ‘normaal’ werd om een baby in huis te hebben, stond Florian niet meer op. Hij sliep weer net zo diep als voor de bevalling.

Mijn man hoort de baby niet

In het begin vond ik het niet zo erg om er iedere keer voor Jax uit te gaan. Ik was immers degene die hem de borst gaf en hem het beste kon troosten, maar toen ik na twee maanden stopte met borstvoeding geven, had ik wel op wat hulp van Florian gehoopt. Ik gaf op dat moment aan dat ik het erg zwaar had en zó moe was, waardoor ik overdag bijna niet meer op mijn benen kon staan. Hij zei dat ik hem wakker moest maken als de baby huilde, dan zou hij er naar toe gaan. Elke nacht probeerde ik hem wakker te maken, maar hij sliep zo diep, dat het niet lukte.

Niet wakker te krijgen

Of ik Florian nu een por of een trap geef: hij is niet wakker te krijgen. In het ergste geval mompelt hij wat, maar draait zich vervolgens weer om om verder te slapen. Wakker worden? Dat lukt hem niet. Ik vind het erg vervelend, zeker omdat alle nachten nu op mij neerkomen. Na vijf maanden met nachten van maximaal 4 uur slapen ben ik kapot. Jax wordt nog zo’n drie keer per nacht wakker, dus het is erg pittig.

Megafoon gekocht

Laatst heb ik een megafoon gekocht en ben ik naast Florian gaan staan toen ik Jax vanuit zijn kamer hoorde huilen. Ik riep heel hard door de megafoon dat hij wakker moest worden. Florian werd boos, maar het hielp wel. Op dat moment stond hij voor het eerst in maanden op om onze zoon te troosten en een flesje te geven. Ik stapte, klaarwakker, weer mijn bed in en kon daarna natuurlijk niet meer slapen. Het voelde wel goed, want eindelijk was het Florian die Jax een flesje en een schone luier gaf.

Tweede kind

Florian gaf laatst aan dat het hem leuk lijkt om twee kinderen vlak achter elkaar te hebben. Ik haalde hem direct uit zijn droom. Voor hem is het makkelijk praten, want hij hoort niks als hij slaapt. Ik moet er niet aan denken om voor twee kinderen ‘s nachts mijn bed uit te moeten. Ik wil als Jax doorslaapt eerst vier jaar bijkomen van het slaaptekort. Daarna ga ik er pas over nadenken.”

Is jouw kind altijd vroeg wakker? 8 tips voor ouders die langer willen slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme