Praatjes vullen geen gaatjes! Dit is waarom mannen beter communiceren

Algemeen Valéry de Voijs 31 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Als jouw vriendinnen vragen hoe het met jouw relatie gesteld is, wil je graag alles vertellen. Hoe jullie die ruzie laatst hebben opgelost, de kwaliteit van jullie seksleven, en hoe hij reageerde op dat pikante lingeriesetje (wat overigens ook gekocht is met je besties op luidspreker in het pashokje van Victoria Secret). Als de guys dezelfde vraag aan jouw manlief stellen zal het antwoord met een kort maar krachtig ‘goed’ voldoende zijn. Dat mannen en vrouwen anders communiceren is dus niet echt een verrassing, maar wat is de reden voor deze verschillen?

Hebben die mannen nu echt andere hersenen of houden ze zich gewoon de domme? Sommige dingen zullen we namelijk nooit gaan begrijpen

Verschillen mannen en vrouwen

Nee, helaas, zo simpel is het niet: mannen houden zich niet van de domme. Hun brain heeft zich daadwerkelijk anders ontwikkeld. Vanaf de oertijd hebben mannen namelijk anders moeten communiceren dan vrouwen.

Mannen

Er moest immers gejaagd worden. Mannen moesten brullend door de bossen rennen, waarbij hun ego en mannelijkheid in ere moest worden gehouden. Als er midden in een jacht gevraagd werd waar het everzwijn zich schuil hield was er geen tijd om rekening te houden met de gevoelens van Hendrik die vorige week z’n enkel verzwikte en het deze week even rustig aan wilde doen.

Vrouwen

The ladies daarentegen bleven thuis, en ontwikkelde veel meer sociale vaardigheden dan mannen. Ze communiceerde op een dieper level, gebruikte daarbij meer woorden, en waren meer gefocust op elkaar.

Het verschil

Mannen communiceren dus directer, en gebruiken minder woorden (lees: heel wat minder woorden!) Vrouwen gebruiken namelijk gmiddeld zo’n 20.000 woorden per dag, terwijl mannen op een gemiddelde van 7.000 woorden zitten. Dat verklaart dus waarom jij die hele autorit kan volkletsen terwijl hij (hopelijk) luisterend op de weg let. Ook kletsen wij met hele andere bedoelingen. Wij willen namelijk vaak gewoon even ons hartjes luchten, en we zijn echt niet perse op zoek naar een oplossing. Mannen daarentegen kennen dit principe niet. Voor hen is de volgorde: praten – luisteren – nadenken – oplossing uitspreken – einde gesprek. Voor vrouwen geldt: praten – praten – praten – van het ene probleem naar het andere – emoties erkennen en uiten – praten – luisteren – reflecteren – opgelucht zijn – bedanken voor een luisterend oor.

Mannen communiceren beter

Je zou dus verwachten dat wij met al onze sociale vaardigheden beter communiceren dan mannen. Toch blijkt dat in noodsituaties mannen het beter doen dan vrouwen. Het is natuurlijk geen wedstrijdje, maar we mogen ze dus wel wat credits geven voor die korte doelgerichte communicatie. In noodsituaties doen die duidelijke communicatie van mannen het beter dan de woordenbrij van vrouwen. Als jij de volgende keer het vliegtuig instapt en erachter komt dat jouw veiligheid in de handen is van een vrouwelijke captain, dan hoef je door dit feitje heus niet in paniek te raken. Wedden dat deze pro’s natuurlijk goed worden opgeleid.

5 fouten die je niet moet maken als je op een goede manier wil blijven communiceren met je partner

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme