Marielle Smit van Mama Deli: ‘Ik stond elke avond hapjes te maken’

Eten Laura Saija 17 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Mariëlle Smit is de oprichtster van Mama Deli, een bedrijf dat verse babyvoeding produceert en verkoopt in Nederlandse én Belgische supermarkten. Onlangs sprak ze op hét business event voor ambitieuze vrouwen: The Self-Made Summit. Daar vertelde ze on-stage hoe ze Mama Deli startte; het bedrijf waarmee ze ouders een gezond en handig alternatief biedt voor zelfgemaakte babyvoeding. “Ik stond elke avond in de keuken hapjes te maken”, vertelt Mariëlle aan Famme. “Dat moest anders.” Wij spraken haar over haar onderneming, de combinatie met moederschap en de regels aan tafel in huize Smit.

Oprichter Mariëlle Smit, zelf moeder van dochters Stevie (1) en Sammie (4), vertelt hoe ze na werktijd avond aan avond in de keuken stond. “Het was veel werk en mijn man vond het ontzettend ongezellig. Maar ik wilde gewoon het beste voor mijn kinderen.”

Mama Deli

“Ik wilde ze alleen maar verse hapjes geven, zonder toevoegingen. Ik kon helaas geen alternatief vinden voor mijn eigen verse maaltijden en dat vond ik heel apart. Waarom bestond dit niet? Als je ergens over klaagt, moet je er iets aan doen of anders ophouden met klagen, is mijn motto. En dus ging ik op onderzoek uit.”

Zo begon Mama Deli. Na anderhalf jaar productontwikkeling en het samenstellen van een top team, bestaat het bedrijf inmiddels twee jaar. “We hebben onze eigen gecertificeerde productielocatie met professionele chefs. Vanuit daar bereiden we verse maaltijden zonder toevoegingen voor in de diepvries. Het is het beste alternatief voor zelf koken, misschien zelfs nog wel beter.”

Werk en moederschap

Volgens Smit is het runnen van een drukke onderneming eigenlijk niet goed te combineren met het moederschap. “Het kan wel en uiteindelijk lukt het ook wel, maar niet alleen. Mijn dochters staan altijd op nummer één dus ik zorg voor een goede basis thuis. We hebben een lieve oppas en opa en oma die helpen. Ik probeer op vrijdag altijd thuis te zijn en dan haal ik die uren in het weekend en ‘s avonds in. Op vrijdag ben ik echt bij mijn dochters en probeer ik niet gestoord te worden voor werk. Het klinkt romantischer dan het is, want het lukt niet altijd.”

Samen eten als gezin

Smit vertelt dat ze als gezin niet altijd samen avondeten. “Als kind aten we pas vanaf latere leeftijd samen als gezin, omdat mijn ouders nog aan het werk waren en we aten dan met de oppas. Dat gebeurt bij ons ook wel eens. Maar we zitten wel altijd samen aan tafel, ook als de meiden vroeg hebben gegeten. Zij eten rond vijf uur, half zes. Ze eten bij ons of wij bij hen aan tafel.”

Koken met kinderen

De kinderen van Smit worden altijd betrokken bij het koken. “Ik betrek altijd mijn dochters bij het koken, zelfs bij de ontwikkeling van de maaltijden van Mama Deli. Mijn jongste dochter van 1 jaar oud eet alles, terwijl dat bij mijn 4-jarige dochter soms wel een uitdaging is. Ik heb ontdekt dat als ze zelf mogen beslissen en kunnen kiezen, ze beter eten.

Bij Mama Deli is dat heel leuk, want mijn oudste dochter is de keurmeester van de chef en het hoofd van het testpanel. Dit is geweldig omdat ze een kieskeurige eter is. Ze vertelt me bijvoorbeeld dat iets te zuur is. Kinderen hebben een ander smaakpalet dus het is goed om hun mening te horen.”

Strijd aan tafel

Bij Smit aan tafel ontstaat er nooit strijd. “Ik ga geen strijd aan. Ik vertel mijn dochters dat ze altijd het eten moeten proberen en als ze het niet lekker vinden, is dat oké. Het maakt me niet uit of ze weinig of veel eten. Mama Deli’s voedingsdeskundige, dokter Femke, zegt altijd: ‘Jij bepaalt wat je kind eet en je kind bepaalt hoeveel zij of hij eet.’”

Mijn kind wil alleen maar snoepjes eten, wat kan ik doen? Voedingsdeskundige Merel geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme