Meer mensen gingen dit jaar trouwen en dit is waarom

Relatie Laura Saija 8 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Na twee lange coronajaren is het weer tijd om de liefde vieren en te gaan trouwen. Zo blijkt uit de statistieken van het CBS dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer mensen gingen trouwen dan in dezelfde periode in de jaren ervoor. Ook ten opzichte van de periode voor corona is er een groei te zien.

Tot en met juli dit jaar gaven meer dan 40.000 mensen elkaar het ja-woord. In de twee coronajaren lag dit aantal lager. Vorig jaar trouwden er in de eerste zeven maanden iets minder dan 30.000 stellen.

Meer mensen gingen trouwen in 2022

Tijdens de lockdowns in 2020 en 2021 kon er niet getrouwd worden. Veel mensen moesten hun bruiloft cancelen of verplaatsen. “Niet alleen zijn veel bruiloften ingehaald omdat ze door corona niet door konden gaan, er was dit jaar ook een populaire trouwdatum”, zegt Tanja Traag van het CBS. Die datum was 22 februari 2022, die dag zijn er volgens het statistiekbureau bijna 1200 mensen getrouwd. In de hele maand februari trouwen gemiddeld 2800 koppels.

Ondanks deze cijfers geeft Traag aan dat trouwen niet populairder wordt. Wel ziet het statistiekbureau dat het aantal geregistreerde partnerschappen de afgelopen jaren aan populariteit wint. Volgens Traag worden partnerschappen vaak met een ander doel gesloten, bijvoorbeeld bij het krijgen van een kind.

Rechten en plichten

Dat veel ouders gaan trouwen of voor geregistreerd partnerschap kiezen als er kinderen in het spel zijn, is inderdaad erg praktisch. Er worden namelijk belangrijke zaken vastgelegd. Hieronder kort samengevat wat er gebeurt als je met elkaar in het huwelijksbootje stapt of geregistreerd partner van elkaar wordt.

  • Als je het wil, kun je de achternaam van je partner gaan gebruiken. Of hij die van jou natuurlijk. Je wordt door overheidsinstanties dan ook aangesproken met de gekozen achternaam
  • Je hebt elkaars toestemming nodig bij bepaalde beslissingen, zoals de verkoop van het huis
  • Als je getrouwd bent of geregistreerd partner bent, hoef je niet te getuigen tegen elkaar in een rechtszaak
  • Je partner en jij zijn verplicht om in elkaars levensonderhoud te voorzien
  • Je bent wettelijk erfgenaam van je partner

Verschil

Een huwelijk en geregistreerd partnerschap lijken op elkaar, maar er zijn drie belangrijke verschillen.

  • Als je met elkaar trouwt, moet je elkaar heel romantisch het ‘ja-woord’ geven. Bij geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.
  • Het huwelijk wordt overal ter wereld erkent, geregistreerd partnerschap niet altijd
  • Als er geen kinderen in het spel zijn, kan een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om beĂ«indigd worden. Bij een huwelijk kan dit niet.
  • Bij een huwelijk kun je scheiden van tafel en bed. Je blijft dan volgens de wet getrouwd, maar bent wel uit elkaar. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit niet.

Wil je trouwen? Zoveel moet je sparen voor je bruiloft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme