Waarom met je kind spelen belangrijk is (ook als je er echt geen zin in hebt)

Kinderen Susan Dalstra 6 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Ook al vind je tijd met je kind doorbrengen het leukste wat er is; na een lange werkdag hebben we echt niet allemaal zin om dan nog eens actief te spelen. Toch toont onderzoek aan dat het alle moeite waard is. 

Annual Play Report

Dat je zielsveel van je kinderen houdt, betekent niet automatisch dat je het leuk vindt om avond aan avond samen te spelen. Zeker na een lange werkdag moet het uit je tenen komen. Onze Zweedse vrienden van Ikea kwamen onlangs met hun Annual Play Report waaruit het belang van spelen nog maar weer eens blijkt. De meubelboer speelde acht maanden lang met meer dan 300 mensen in Duitsland, de Verenigde Staten en China om te ontdekken hoe en waarom we spelen.

Freestyle spelen

Uit het onderzoek werden 6 verschillende vormen van spelen gedestilleerd. ‘Freestyle’ spelen is bijvoorbeeld wanneer een kind gewoon z’n eigen behoeftes volgt. Dat betekent dat je je als ouder conformeert aan de zelfbedachte regels van je kind. Die manier van spelen moedigt kinderen aan besluiten te nemen en laat ouders de wereld door de ogen van hun kind zien.

Out of the box

Er is ook ‘out of the box’ spelen. Dat is spelen met een meer artistieke benadering. Dat betekent dat je je kind los laat gaan met papier en potloden en je aan het eind van de rit het kunstwerk uitgebreid mag prijzen. Dat stimuleert kinderen creatief te denken en oplossingsgericht te zijn.

Bordspelletjes

Dan is er ook nog zoiets als ‘formeel’ spelen. Denk daarbij aan bordspelletjes waarbij kinderen zich houden aan de opgelegde regels. Die vorm van spelen brengt gezinnen samen en zorgt ervoor dat alle partijen zich ontspannen. Yep: ook als je een spelletjeshater bent.

Dus mocht je van jezelf niet zo’n speler zijn: wellicht motiveert dit onderzoek je om er toch tijd voor vrij te maken. Of je in ieder geval minder te ergeren aan de troep na zo’n freestyle speelsessie. 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen