Als moeder alleen op vakantie? Om deze redenen is het een goed idee

Kinderen Maartje Scheffer 7 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Soms wil je als moeder (en vader) gewoon even pauze van je kinderen, zo simpel is het. Je houdt zielsveel van ze, ouder zijn is leuk, maar je wil ertussenuit. Een nachtje of zelfs een vakantie in je eentje weg kan dan zó verleidelijk klinken, maar misschien wordt je nog weerhouden door een schuldgevoel.

Helemaal niet nodig: veel moeders doen het, variërend van een nachtje weg tot een week in je eentje in een ver oord. Het is maar net waar jij je comfortabel bij voelt en hoe lang je je kinderen kunt missen. Maar schuldig? Dat hoef je je niet te voelen. Het komt namelijk ook je kinderen ten goede een opgeladen moeder thuis te hebben!

Mama alleen op vakantie, wanneer?

Het verschilt natuurlijk per moeder wanneer jij je klaar voelt om als mama alleen op vakantie te gaan, of een nachtje bij te slapen in een hotel. Merk je dat het best goed gaat als je partner de fles geeft ‘s nachts, of dat het logeren bij opa en oma soepel verloopt? Dan kun je best in je eentje ertussenuit. Geef je nog borstvoeding op verzoek ‘s nachts, of heb je een jonge baby, dan wordt het wat lastiger. Je merkt zelf wanneer jij én je kind(eren) er klaar voor zijn dat je er een paar dagen niet bent.

In je eentje op vakantie: om deze redenen een top idee

Mocht je nog niet overtuigd zijn, om deze redenen is het een goed idee!

Bijslapen

De voornaamste reden voor ouders om soms in zijn eentje op pad te gaan is omdat je dan écht kunt bijslapen. Of lekker laat naar bed, roomservice bestellen, tot laat een film kijken en (pas) om 9.00 uur uit bed komen rollen. Alhoewel de meeste ouders gewoon weer maximaal 6.30 uur wakker worden, is het idee dat je kán slapen erg lekker.

Ruimte in je hoofd

Met een kind sta je constant áán. In combinatie met werk en het huishouden wordt het dan soms moeilijk om je gedachtes op een rij te krijgen en ruimte in je hoofd te creëren, zodat je daarna weer helderder kunt denken in het moederschap en op werk. En daar profiteert het hele gezin van.

Zo veel meer dan alleen moeder

Ga je soms helemaal op in de moederrol? Dan kan een vakantie in je eentje helpen je er weer aan te herinneren wie je ook alweer buiten het moederschap bent, waar je van geniet en dat jij het verdient in de watten te worden gelegd. Op vakantie in je eentje die ene watersport proberen, naar een musical en een boek lezen op het strand: alles wat jij lekker vindt om voor jezelf te doen.

Flexibele kinderen

Het is waarschijnlijk voor jou moeilijker om je kinderen te missen, dan voor je kinderen om jou te missen. Als je kids goed worden opgevangen door je partner, moeder of iemand anders, dan zullen ze goed om leren gaan met het feit dat mama af en toe een paar dagen weg is. Dan wordt het steeds makkelijker voor jou om (half)jaarlijks in je eentje weg te gaan.

Een bestemming voor jou

Lekker aan een uitje in je eentje is natuurlijk ook dat je geen rekening hoeft te houden met je kinderen bij het kiezen van een bestemming. Een hutje aan zee, een gezellig adults-only hotel of een stedentrip? Je hoeft alleen rekening met jezelf te houden!

Meer waardering voor je kids

Eenmaal thuis zal je waarschijnlijk weer beseffen hoe gelukkig je bent met je kleine spruiten. Tranen van geluk bij thuiskomst! Dat besef en die extra liefde die je dan voelt voor je kinderen is een heerlijk gevoel.

Opgeladen

Aan een opgeladen moeder heeft iedereen meer. Door jezelf de tijd te gunnen bij te tanken en uit te rusten, kom je als een nieuw mens weer thuis, met nieuwe energie om aan je kinderen te geven. En dat doet het hele gezin veel goeds!

27 tekenen dat je zo snel mogelijk op vakantie moet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme