Moeder gaat viraal: haar bevalling kost vier miljoen dollar 

Geboorte Valéry de Voijs 12 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Wanneer de Amerikaanse moeder Hanna Castle besluit haar bevalling te delen, had ze nooit kunnen denken dat haar video viraal zou gaan. In haar video legt ze namelijk uit dat de bevalling vier miljoen dollar heeft gekost. 

Zelfs als je een zorgverzekering hebt, zijn de medische kosten in de Verenigde Staten onwijs duur. Dat zullen alle Amerikaanse moeders kunnen beamen: in Amerika zul je namelijk zelf moeten betalen voor je bevalling. 

Een bevalling van vier miljoen 

Het lijkt een hele rare nachtmerrie: je bent net bevallen en ontvangt een rekening van vier miljoen dollar. Toch is voor de Amerikaanse moeder de keiharde realiteit. Castle was zwanger van een vierling en beviel met 28 weken van haar vier baby’s: Atlas, Dominic, Magnolia, and Morgan.

De vier baby’s moesten meteen naar de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) waar zij tussen de 64 en 147 dagen hebben gelegen. Voor het verblijf op deze intensive care voor baby’s kreeg de kersverse moeder een rekening van meer dan vier miljoen dollar ($4,045,927.95 om precies te zijn). 

In haar video gaat ze dieper in op de rekening en laat zien dat het verblijf van de eerste baby ongeveer 714.000 dollar heeft gekost, gevolgd door de tweede baby (ongeveer 728.000 dollar). De zorg voor haar derde baby was met (ongeveer) 976.000 dollar een stuk duurder. Haar laatste baby was met een rekening van ruim 1.6 miljoen dollar het duurst. 

Grote veranderingen

De video is ondertussen miljoenen keren bekeken en roept veel reacties op. Veel Europese moeders reageren vol ongeloof, terwijl andere Amerikaanse moeders soortgelijke verhalen delen. Zo deelt een moeder haar bijzondere ervaring: “Mijn zoon bleef vijf weken op de NICU. Een maand later kreeg ik een rekening van 2,5 miljoen dollar.”

In een interview met Good Morning America legt de 24-jarige moeder uit dat ze grote veranderingen heeft moeten doorvoeren om rond te kunnen komen. Zo bestaat er een organisatie genaamd Medicaid dat helpt bij het betalen van medische rekeningen. Alleen gezinnen met lage inkomens komen hiervoor in aanmerkingen. De moeder is tot haar grote teleurstelling moeten stoppen met werken om in aanmerking te komen voor Medicaid. Daarbij is haar moeder ingetrokken bij het gezin om fulltime uit te kunnen helpen. 

Katie Martin, de CEO van Medicaid legt uit dat de kosten voor bevallingen de afgelopen vijf jaar enorm zijn gestegen: “Tegenwoordig kost het ongeveer 24 duizend dollar om een baby te krijgen”.

Zo help je een vriendin die te vroeg bevallen is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen