Autostoel nodig? Let hierop als je een draaibare autostoel koopt

Ouderschap Wilma Groothuis 12 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Als jij een autostoel koopt, wil je zeker weten dat je kind er veilig in kan zitten. Het is dan ook van belang dat je weet waar je op moet letten als je er één aanschaft. Wil jij een draaibare autostoel? Lees dan gauw verder voor onze tips.

Veiligheid staat bij veel autostoeltjes voorop: daar dient het stoeltje uiteindelijk ook voor. Je zou zeggen dat alle stoeltjes voor de veiligheidstest moeten slagen. Helaas gebeurt dit in de praktijk niet. Zo waarschuwt de ANWB voor een autostoeltje dat in de nieuwste autostoeltjestest de frontale botsproef niet doorstaat.

Zitje breekt los

Het gaat om de Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist. Tijdens de proef met het zitje tegen de rijrichting in komt de Peg Perego Viaggio Twist los van de Base Twist en vliegt door de auto naar voren. Bij de aanrijding breekt een steunpoot van het zitje af, waarna het zitje in zijn geheel losbreekt van de Isofix-basis. Bij een botsing in de praktijk zou een kind hierdoor ernstig gewond raken.

Ook de crashtest met het zitje in de rijrichting levert een levensgevaarlijke situatie op. Bij deze test breekt ook de steunpoot van de Isofix-basis af. Door de kracht van de impact scheurt de plastic behuizing en vliegt de dummy tegen de voorstoel of het dak. Op onderstaand filmpje zie je hoe het autostoeltje los komt van de zitting.

Waarop letten bij draaibare autostoel?

Dit is natuurlijk de nachtmerrie van elke ouder, je moet er niet aan denken dat je kind iets overkomt. Daarom is die veiligheid dus zo belangrijk, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten bij het kopen van een autostoeltje. Ben jij op zoek naar een draaibare autostoel? Let dan vooral op de volgende punten:

  • Check of je Isofix in je auto hebt. Met Isofix kun je gemakkelijk een autostoeltje in de auto bevestigen en vastklikken. Zo weet je zeker dat het stoeltje goed vastzit. Tegenwoordig zit dit vrijwel altijd standaard in een auto, maar als je nog een oude auto hebt, kun je het laten monteren.
  • Heb je een autostoeltje op het oog? Check dan of deze voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Dit kan je zien aan het keurmerk en of het stoeltje aan de normen voldoet.
  • Check hoe ver je het stoeltje kan draaien. Is dat 90, 180 of 360 graden? Het hangt er natuurlijk vanaf hoe oud jouw kind is, maar de eerste tijd vervoer je je kindje achterstevoren, dus is het belangrijk dat je het stoeltje sowieso 180 graden kan draaien.
  • Als een autostoeltje aan de veiligheidsnormen voldoet, dan kun je hem op gebruiksvriendelijkheid testen. Kun je hem makkelijk in jouw auto plaatsen? Is die niet te zwaar? Kun je hem makkelijk afstellen op de lengte van jouw kind? Bedenk vooraf wat voor jou prettig is en wat jij fijn vindt.

Het beste draaibare autostoeltje

Wil jij graag weten welk draaibaar autostoeltje nou goed uit de test is gekomen? Dat is de Joie I-Spin 360. Deze kwam in 2023 als beste uit de test bij de Consumentenbond en ook bestekeuze-autostoel.nl benoemde deze onlangs nog als de nummer 1. Het stoeltje voldoet aan strenge veiligheidsnormen, is 360 graden draaibaar, is tot ongeveer de leeftijd van 4 jaar achterwaarts te gebruiken en is comfortabel voor je kindje.

Wurmt jouw kind altijd zijn armpjes uit de gordels van de autostoel? Dít is de oplossing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen