LEGO doneert MRI-scanner om kinderen gerust te stellen

Nieuws Valéry de Voijs 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Ziekenhuizen. Niet bepaald de meest vrolijke plek om je middag door te brengen. En al helemaal niet als je een MRI-scan moet ondergaan. Daarom komt LEGO met een MRI-scanner, speciaal ontworpen om kinderen gerust te stellen.

Iedereen die weleens een MRI-scan heeft doorstaan kan beamen dat het geen pretje is. Hopelijk zullen kinderen door deze LEGO steentjes iets minder angstig zijn als ze een MRI-scan moeten ondergaan.

MRI-scanner van LEGO

Alleen het aanzicht van een grote metalen tunnel kan al behoorlijk beangstigend zijn. Tijdens de scan zal je lichaam (gedeeltelijk) in het midden van die magneet tunnel liggen. Tijdens het onderzoek hoor je harde, kloppende geluiden. Om een succesvol resultaat te krijgen zal je doodstil moeten blijven liggen. Dit kan zelfs voor volwassenen voor claustrofobische gedachten zorgen.

Als jouw kind onderzocht moet worden met een MRI-scan kan dat nogal wat spanning opleveren. Deze speciale MRI-scanner van LEGO zal daar hopelijk verandering in kunnen brengen. De speelgoedfabrikant kondigt aan dat het bouwpakket niet gemaakt is voor de verkoop. De mini MRI-scanners zullen in het kader van het Local Community Engagement  programma gedoneerd worden aan ziekenhuizen over heel de wereld.

Het is dan ook de bedoeling dat zorgmedewerkers kinderen met behulp van de LEGO MRI-scan gerust kan stellen. Een echte MRI-scanner kan niet zomaar even uit elkaar gehaald worden om te laten zien hoe hij werkt, maar met de LEGO-versie kan dat wel. Zo kunnen kinderen ook iets van het binnenwerk van de apparatuur bekijken. De MRI-scanner van LEGO bevat twee kamers: in de ene kamer bevindt zich de MRI-scanner, in de kamer ernaast wordt het apparaat op afstand bediend door technici en zorgverleners. Het kleurschema is wit, grijs en turquoise, een beetje zoals ziekenhuizen er doorgaans uitzien.

Europese primeur

De MRI-scanner is ontwikkeld in samenwerking met een ziekenhuis in New York en met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Daar hebben radioloog dr. Erik Ranschaert en kinderarts dr. Edgar van Mil samen met Health2Business ervoor gezorgd dat hun ziekenhuis de Europese primeur van de LEGO MRI-scanner heeft. Het is de bedoeling dat kinderen na afloop de LEGO-set mee naar huis mogen nemen.

Wij zijn in ieder geval al fan van de gekleurde steentjes. Wist je trouwens dat het spelen van LEGO bijdraagt aan de creativiteit van kinderen? Hier lees je er alles over.

LEGO komt met blokjes voor visueel beperkte en blinde kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NTVH

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme