Een koperspiraal en zwangerschap: onderzoek komt met verontrustende resultaten

Zwanger Valéry de Voijs 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Als jij op zoek bent naar een anticonceptiemiddel zonder hormonen kom je al snel uit op een koperspiraal. Het T-vormige spiraaltje bevat namelijk géén hormonen, en is daarom voor veel vrouwen een goede optie. Nieuw onderzoek komt echter met mogelijke risico’s.

Het gebruik van het koperspiraal kan namelijk een aantal risico’s hebben. En dit heeft niet alleen effect op jou, maar ook op je kleintje.

Koperspiraal

Een koperspiraal is een klein T-vormig stukje plastic met een stukje koperdraad eromheen. Zo’n koperspiraaltje wordt door je huisarts of gynaecoloog ingebracht. Dit gaat bij de meeste vrouwen allemaal best snel en eenvoudig. Toch kan het inbrengen een beetje ongemakkelijk zijn. De baarmoederwand wordt bij het inbrengen van de spiraal namelijk geopend, en dat kan (lichte) krampen geven.

Zo’n koperspiraal kan (afhankelijk van het type) vijf tot vijf tot tien jaar blijven zitten. Zo lang ben je dus ook beschermd tegen een zwangerschap. Het koper van de spiraal zorgt er namelijk voor dat de zaadcellen worden afgebroken, waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden.

Dit gebeurt vrijwel altijd zonder problemen. Toch kan het weleens misgaan. Van de 1000 vrouwen met een koperspiraal, worden 5 vrouwen per jaar toch zwanger. De meeste van hen worden in in het eerste jaar na het plaatsen van het spiraal zwanger.

Risico’s koperspiraal

De kans om wél zwanger te worden met een spiraal is dus klein. Toch kan het gebeuren, en in dat geval kan zo’n onverwachte zwangerschap een aantal gevaarlijke risico’s met zich mee brengen.

Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat er wel degelijk een verband is tussen een zwangerschap, terwijl je een koperspiraal draagt, en het krijgen van een miskraam. Ook zou er meer risico zijn op vroeggeboorte, stilgeboorte, waterbreuk en infecties. Onderzoekers namen recentelijk 54 zwangere vrouwen onder de loep, waarvan de helft een koperspiraal bij zich droeg tijdens de zwangerschap. Het weefsel van deze zwangere vrouwen werd onderzocht, en er werd geconcludeerd dat het koperspiraal invloed heeft op de groei van de foetus.

Het verwijderen van een koperspiraal kan de kans op een miskraam met 34 procent verlagen. Ook de kans op een vroeggeboorte wordt daarmee verlaagd van 18 procent naar 4 procent.

Meer info over het koperspiraal vind je hier.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Onderzoek wijst uit: vrouwen die voorheen een spiraaltje hadden worden minder snel zwanger

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Baby Gaga

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme