Linda (32): ‘Na mijn bevalling ben ik incontinent geworden’

Persoonlijk Vera Guldemeester 26 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Dat incontinentie alleen bij oudere vrouwen voorkomt is allesbehalve waar. Er zijn veel vrouwen die er last van krijgen na een bevalling. Zo ook Linda. “Na mijn bevalling ben ik incontinent geworden. Ik loop nu al bijna twee jaar met incontinentieverband in mijn onderbroek”, vertelt ze aan Famme.

“Na mijn bevalling merkte ik vrij snel dat ik mijn plas niet goed meer kon ophouden. Ik vertelde het tegen de kraamverzorgster en zij zei dat ik me daarover geen zorgen hoefde te maken. Ongeveer de helft van de vrouwen zou hier na een bevalling last van hebben en het zou na enkele maanden weer overgaan. Ik schonk er daarom niet teveel aandacht aan en plakte een aantal keren per dag een schoon incontinentieverband in mijn onderbroek.”

Aan de bel trekken

Drie maanden na mijn bevalling had ik nog steeds last van incontinentie. Ik vond het wel erg lang duren en het leek ook maar niet minder te worden, sterker nog: het werd alleen maar erger. Niet alleen had ik er last van tijdens het hoesten, lachen of niezen, maar ook als ik de trap op of af liep. Ik vertelde het mijn man dat ik incontinent was geworden en hij zei dat ik een afspraak bij de huisarts moest maken.

Doorverwijzing fysiotherapeut

De huisarts vertelde dat ik eigenlijk al eerder oefeningen voor mijn bekkenbodemspieren had moeten doen. Hij vertelde dat er speciale fysiotherapeuten zijn die dagelijks met dit soort problemen werken. Hij gaf mij een adres waar ik in goede handen zou zijn.

Operatie

Ondanks dat ik negen maanden elke week naar de fysio ging en dagelijks trouw mijn oefeningen deed, merkte ik geen verbetering. De fysiotherapeut vertelde mij dat ik een operatie kon ondergaan, waardoor het urineverlies zou stoppen. Dat klonk als muziek in mijn oren. Binnen een maand lag ik op de operatietafel. De arts vertelde mij van te voren dat de kans groot was dat de operatie zou slagen, maar dat bij tien procent van de vrouwen een operatie niet zou helpen. Toch vond ik het de moeite waard om het te proberen.

Niet geslaagd

Helaas was ik één van die vrouwen waarbij de operatie niet was geslaagd. Het urineverlies is iets minder geworden, maar alsnog niet gestopt. Al met al loop ik nu al bijna twee jaar met incontinentieverband in mijn onderbroek en heb ik er altijd een paar op zak als ik me moet verschonen. Het is mijn grootste angst dat iemand mij naar urine vindt stinken of dat ik doorlek.

Bang voor nieuwe zwangerschap

Ik zou heel graag nog een kindje willen, maar ik ben bang dat door een volgende bevalling mijn incontinentieprobleem nog erger gaat worden. Wat als het dan niet bij een incontinentieverband blijft, maar dat ik echt luiers moet gaan dragen? Voor een vrouw van 32 is dat erg heftig. Van mijn zelfvertrouwen is door dit probleem nu al niet veel meer over, laat staan als het nog erger wordt.”

Urineverlies: alles wat je wil weten over incontinentie na de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme