8 tips om nooit meer een haastige school-run te hebben

Algemeen Laurien Bleeker 18 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Snel, snel, snel!’ ‘Opschieten, we hebben haast!’ ‘Je komt te laat, kleed je aan.’ ‘Eet je brood nou even op.’ Op de een of andere manier is de school-run altijd intens. Ook al zet je de wekker vroeg, je gaat altijd haastig de deur uit met de kinderen, om ze een minuut voor schooltijd (of net erna) af te zetten op het schoolplein.
Dat kan anders! Met deze tips heb je nooit meer een haastige school-run in de ochtend.

1. Zorg voor een vaste routine

Als iedereen de vaste routine weet, gaat het ’s morgens een stuk sneller. Hang eventueel kaartjes op voor de jongste kindjes, zodat ze zien waar ze aan toe zijn: aankleden, ontbijten, tanden poetsen, haren kammen, schoenen aan, jas aan, tas pakken, naar buiten.

2. Sta op voordat je kinderen wakker worden

Neem even rustig de tijd voor jezelf, om te douchen, aan te kleden en eventueel op te maken.

3. Neem 10 minuten speling

Moet je op het laatst om kwart over acht de deur uit? Houd dan vijf over acht in je hoofd om helemaal klaar te zijn en de deur uit te kunnen. Dan heb je altijd 10 minuten speling in het geval er iets niet helemaal gaat zoals voorspeld.

Help! Wat te doen als je kind weigert naar school te gaan?

4. Zet alles de avond voor de school-run klaar

En met alles, bedoelen we ook echt alles: stapeltjes kleding, schoenen, rugzakken, jassen, fietssleutels (of de autosleutel), broodtrommels, ontbijt, het liefst al een deels gedekte tafel, tandenborstels, haarborstels en alles wat je verder nog kan bedenken. Scheelt je een hoop werk, gezoek en gevloek in de ochtend.

5. Laat je kids zich meteen aankleden

Leer je kinderen aan dat ze zich aankleden voordat ze naar beneden of naar de huiskamer gaan. Heb je dat maar meteen gehad. Leg ’s avonds (samen) een stapeltje kleding neer voor de volgende dag.

6. Samen ontbijten

Kids aangekleed? Dan kan iedereen ontbijten! Zet ze vooral niet voor de televisie, want dat lijdt enorm af. Ontbijt gezellig aan de tafel die je de avond ervoor al grotendeels gedekt hebt.
Zo simpel en zo effectief: Deze truc maakt het naar school gaan een stuk makkelijker

7. Na het ontbijt

Tanden poetsen, haren kammen, schoenen aan en uiteindelijk jas aan, tas pakken en klaar staan om te gaan.

8. Vermijd beeldschermen

Als je kind achter een beeldscherm zit, is het een stuk lastiger om hem ervan te overtuigen dat jullie nu echt moeten gaan. Probeer die dan ook te vermijden en bied in plaats daarvan een boekje aan.
Succes!

5 vragen die je kunt stellen om de schooldag van jouw kind te bespreken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme