Narcisme bij kinderen: 5x opvoedtips die kunnen helpen

Opvoeden Valéry de Voijs 26 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… wie is ‘t mooiste van het land? Hoe narcisme precies ontstaat is moeilijk vast te stellen. Wel is het duidelijk dat opvoeding een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstoornis. Ben jij weleens bang dat je kind narcistisch wordt? Deze tips kunnen je wellicht helpen.

Als jouw kinderen wel érg ijdel zijn ben je misschien bang dat ze onze Griekse vriend Narcissus achterna gaan. Met deze tips kun je daar wellicht verandering in brengen.

Narcisme

Waar komt de term narcisme eigenlijk vandaan? We nemen je even mee naar het oude Griekenland. Naar de tijd waar de mooie Narcissus ver weg in de bossen leefde. Op een dag maakte deze knapperd een wandeling, en kwam bij een heilige vijver, waarvan het water kristalhelder was. Narcissus boog voorover om een slokje water te nemen. Hij zag zijn eigen spiegelbeeld en werd op slag verliefd.

In de psychologie worden verschillende soorten narcisme onderscheiden. Toch zijn er een aantal overkoepelende symptomen, zoals schaamteloosheid, egoïsme, arrogantie, weinig empathie en afgunst.

Hoe ontstaat narcisme?

Er bestaan een aantal theorieën over het ontwikkelen van narcisme. De volgende oorzaken worden dan ook vaak genoemd:

  • Erfelijk
    Volgens Martin Appelo, GZ-psycholoog en gedragstherapeut, is narcisme erfelijk. Dat betekent dat het alleen maar kan ontstaan op basis van een aangeboren biologische aanleg. Maar dat betekent niet dat je zomaar narcistische trekken krijgt als je een narcistische ouder hebt. Het kan wel als je daarvoor de juiste biologische aanleg hebt, ervaringen hebt die narcisme kunnen uitlokken of wanneer je je ouder imiteert.
  • Complimentjes
    Uit onderzoek blijkt dat het geven van complimentjes samenhangt met het ontwikkelen van narcisme. Tijdens het onderzoek werd niet alleen gekeken naar het geven van complimenten, maar ook in hoeverre ouders hun kinderen het gevoel geven dat ze speciaal zijn en de mate waarin ouders warmte en liefde geven. De kans op narcisme wordt groter als ouders hun kinderen het idee geven dat zij zó bijzonder zijn dat bepaalde regels en sociale normen en waarden niet gelden.
  • Geen grenzen
    Wanneer ouders geen of weinig grenzen stellen kan dat kinderen een idee geven dat ze alles zelf wel aan kunnen. Die zelfverzekerdheid kan bijdragen aan de ontwikkeling van narcisme. Ook wanneer ouders hun kinderen niet corrigeren, kan een kind een bepaalde sociale ongevoeligheid ontwikkelen, dat weer kan leiden tot een narcistische stoornis.

Tips tijdens de opvoeding

Wanneer jij bang bent dat je kind aanleg heeft voor een narcistische stoornis, kunnen de volgende tips wellicht helpen bij de opvoeding:

1. Positief opvoeden

Het is belangrijk dat kinderen in een veilige en positieve omgeving opgroeien. Daarmee wordt bedoeld dat kinderen het idee krijgen dat het oké is om fouten te maken.

2. Oefen sympathie

Oefen samen met je kind om emoties van anderen te herkennen, en hoe ze rekening kunnen houden met anderen. Leer ze bijvoorbeeld dat ze niet ‘beter’ zijn dan hun leeftijdsgenootjes.

3. Positief zelfbeeld

Het is belangrijk dat je kind zichzelf de moeite waard vindt. Kinderen die positief over zichzelf denken, vinden het minder erg om fouten te maken en zijn minder afhankelijk van waardering uit hun omgeving.

4. Grenzen stellen

Een kind heeft leidraad nodig en moet weten waar ‘ie aan toe is. Toch is dit niet voor iedere ouder gemakkelijk, want er zijn zat ouders die strengheid linken aan onvriendelijkheid. Deze tips kunnen overigens helpen als je het moeilijk vind om grenzen te stellen.

5. Geef goede complimenten

Bij het lezen van dit artikel ga je bijna bang worden om je kind te complimenteren. Toch is het juist goed om je kind voldoende positieve complimenten te geven, maar het is belangrijk dat je niet overdrijft, en realistisch blijft.

Deze tekenen kunnen je vertellen of iemand een narcist is

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pychogoed

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme