Niels Gomperts over Expeditie Robinson: ‘Een huilbaby is erger’

Celebs Lise Steegmans 25 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Vanaf deze week branden de complotjes, zware proeven en eilandraden weer los. Een nieuw seizoen van Expeditie Robinson gaat namelijk van start. Aan de bijzondere editie met oudgedienden, Expeditie Robinson All Stars, doet ook acteur Niels Gomperts (30) mee. Hoe was het voor de jonge vader om zijn driejarige zoontje Samuel te missen?

Voor deze bijzondere editie wist RTL4 zestien succesvolle oud-deelnemers bij elkaar te krijgen om nóg een keer te strijden voor de ultieme survivaltitel in Expeditie Robinson All Stars. In totaal doen er zestien halve finalisten, finalisten en winnaars mee. Niels Gomperts deed in 2017, toen nog geen vader, mee en behaalde de vijfde plek.

Niels Gomperts in Expeditie Robinson All Stars

Lang hoefde acteur Niels Gomperts, bekend van Penoza, niet na te denken toen hij werd gevraagd om voor een tweede keer mee te doen aan Expeditie Robinson All Stars. Hij was meteen enthousiast, al was er wel een groot verschil met vijf jaar geleden. Toen was Niels Gomperts geen vader, nu wel. “Ik realiseerde me dat ik dat toch wel even aan mijn vriendin en moeder van ons kind moest vragen. Of zij het prima vond om thuis te blijven en voor de kleine te zorgen,” vertelt hij aan Metro.

Gelukkig was dat geen probleem, de acteur kreeg een vrijbriefje om deel te nemen aan de expeditie. Wel met een ferme belofte aan zijn vriendin: hij mocht niet opgeven. En dus vertrok hij, naar Zanzibar. Ver weg van huis, zonder FaceTime of welke vorm van contact dan ook met het thuisfront.

Hoe heb je je zoontje voorbereid op je vertrek?

“Ik heb geprobeerd uit te leggen dat ik heel lang weg ging. Al was dat moeilijk, want Samuel kan nog niet tellen en ik wist niet hoe lang ik weg zou blijven. Wel hebben we een kalender gemaakt met een uiterlijke datum waarop ik sowieso weer terug zou zijn. Maar zonder mijn vriendin was het nooit gelukt om hem met een gerust hard achter te laten.”

Heb je hem erg gemist?

“Ik heb er juist veel kracht uit kunnen halen. Als mijn zoontje me straks terug ziet op televisie, wil ik dat hij me ziet als een superheld. Die drijfveer hielp me ontzettend.”

Op welke manieren haalde je nog meer kracht uit je vaderschap?

“Vader worden zorgt ervoor dat je toch wat serieuzer in het leven staat en dingen beter kunt relativeren. Onze zoon was in het eerste jaar niet het makkelijkste kind, hij was een huilbaby. Dat is ook een soort expeditie. En daardoor kan ik nu beter relativeren. Door die slapeloze nachten met Samuel kon ik de slapeloze nachten in de regen en tussen de zandvlooien veel beter handelen. Dat is minder zwaar dan ‘s nachts uren lopen ijsberen met een huilend kind op je arm.”

Hoe was het weerzìen?

“Het weerzien was super leuk. Iedere dag dat je elkaar mist is er een te veel. Toen ik uit de expeditie lag, kreeg ik ook meteen een videoboodschap. ‘Papa, kom je snel terug?’ Tja, dan smelt je wel.”

Zou je het nog een keer doen als vader?

“Absoluut”, lachend, “als er een senioreneditie komt, doe ik sowieso mee.”

Heb je nog een andere tips voor vaders die moeite hebben met weggaan?

“Ik heb wel ingezien dat het goed is om af en toe even van huis weg te gaan. Je geniet dan extra van het weerzien. Soms zit je vastgegroeid in een bepaald patroon en door afstand te nemen kun je dat doorbreken. Om te waarderen wat je hebt, moet je het soms even missen.”

Heb je andere inzichten gekregen over opvoeding?

“Ik besefte dat het een enorme luxe en enorm voorrecht is dat wij iedere dag kunnen kiezen wat we kunnen eten. Ik zou mijn zoon willen meegeven dat dit niet vanzelfsprekend is en dat je ook kleinere porties kunt eten. Daar is hij nu nog misschien wat jong voor, maar ik hoop hem die boodschap wel op termijn mee te geven.'”

Wat hoop je dat hij gaat zeggen als hij de eerste aflevering ziet?

‘Kijk, papa is vastgebonden! Papa zit op slot!'”, haha, ik hoop dat hij het gewoon een beetje snapt, dat ik daarom ben weggeweest.”

Naast Niels Gomperts doen ook Bertie Steur, Carlos Platier Luna, Dio, Gregory Sedoc, Dominique Halzeger, Edith Bosch, Hugo Kennis, Jan Bronninkdreef, Ferry Doedens, Kay Nambiar, Mariana Verkerk, Krystl Pullens, Sebastiaan Labrie, Rita Berger en Thomas Dekker mee.

Jennifer Lawrence is bevallen van haar eerste kindje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme