Nieuwe IVF-methode: duurder, maar niet beter

Zwanger worden Wilma Groothuis 31 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Een IVF-behandeling is een belangrijke keuze in je leven en helaas ook niet de goedkoopste. De nieuwe IVF-methode time-lapse is nog duurder dan de klassieke aanpak, maar leidt niet tot meer of eerdere zwangerschappen. Hoewel veel IVF-laboratoria de nieuwe methode al toepassen, blijken de klinische resultaten niet te verbeteren.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.

IVF-behandeling

Een IVF-behandeling levert vaak meerdere, bruikbare embryo’s op. Het laboratorium kiest dan welk embryo ze in de baarmoeder plaatsen. Van belang hierbij is het celdelingspatroon in de eerste drie tot vijf dagen van de embryo-ontwikkeling. Hiervoor halen ze de embryo’s dagelijks uit de broedstoof (een apparaat waarin embryo’s verder kweken) om ze onder de microscoop te beoordelen.

Bij de nieuwe methode genaamd time-lapse monitoring, halen ze de embryo’s niet meer uit de stabiele kweekomgeving en volgen ze de ontwikkeling van elke embryo veel nauwkeuriger. Er wordt van elke embryo een video gemaakt en de computer berekent met behulp van een algoritme welke embryo het meest optimale groeipatroon laat zien.

Time-lapse monitoring

Steeds meer IVF-centra gebruiken voor de beoordeling en selectie van embryo’s time-lapse monitoring. Daarbij krijgen stellen met een kinderwens vaak de belofte dat time-lapse monitoring de kans op zwangerschap verhoogt. Ondanks het feit dat deze relatief dure methode al veel wordt gebruikt, ontbraken tot nu toe grote, klinische onderzoeken die de toegevoegde waarde van time-lapse monitoring bij IVF-behandelingen onderzoeken.

Onderzoekers vergeleken de IVF-resultaten van 1731 patiënten in vijftien Nederlandse fertiliteitsklinieken in de periode van 2017 tot en met 2021. Ze vergeleken het resultaat van IVF-behandelingen met time-lapse monitoring met de klassieke aanpak waarvoor embryo’s voor de beoordeling regelmatig uit de broedstof worden gehaald.

Binnen een jaar zwanger

Ook keken ze apart naar het effect van de stabiele kweekomstandigheden en de nieuwe selectiemethode met behulp van het computeralgoritme. Voor het eerst onderzochten ze ook hoeveel patiënten binnen één jaar zwanger werden, in plaats van alleen de resultaten van de eerste embryoplaatsing te analyseren.

De helft van de patiënten heeft in de studieperiode een kind gekregen. De toepassing van time-lapse monitoring leidde niet tot een toename van de kans op zwangerschap binnen één jaar. Patiënten werden ook niet sneller zwanger door deze methode. Ook na de eerste embryoplaatsing verschilde de kans op zwangerschap tussen de drie studiegroepen niet. Uit dit onderzoek blijkt dat zowel de stabiele kweekomstandigheden in een time-lapse broedstoof als ook de nieuwe embryoselectiemethode de succeskansen van een IVF-behandeling niet verbeteren.

Extra kosten

Ook de kosten van time-lapse monitoring onderzoeken ze nu. De aanschaf en het onderhoud van time-lapse apparatuur brengen hoge kosten met zich mee voor ziekenhuizen, de maatschappij en in sommige landen ook voor patiënten. Deze extra uitgaven leiden dus niet tot meer zwangerschappen.

Klinisch embryoloog Dorit Kieslinger: “IVF-centra wereldwijd voelen de druk om aan hun patiënten de meest recente technologieën aan te bieden. Wij zien regelmatig nieuwe geïntroduceerde apparaten of technieken in het IVF-laboratorium, zonder eerst te onderzoeken of ze überhaupt tot een verhoogde kans op zwangerschap leiden. Maar nieuw betekent niet per se beter. In Nederland onderzoeken ze door middel van zorgevaluaties welke behandelingen zinnig zijn.”

Melanie stopte met IVF en werd spontaan zwanger: ‘Ik had na ruim 7,5 jaar eindelijk zes gegooid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme