Waarom je in een restaurant nooit van een houten plank zou moeten eten

Gezondheid Susan Dalstra 15 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

We klinken nu misschien hoogbejaard, maar tegenwoordig wordt in veel restaurants gereserveerd op alles behalve een bord. Hapjes krijg je in een frituurmandje, gebakken eieren krijg je met pan en al voorgeschoteld en een smoothie krijg je in een weckpot. 

Voedselvergiftiging

Ook niet meer weg te denken: de houten plank. Het ding heeft een lekker rustieke uitstraling, past helemaal binnen de trend van robuuste stukken vlees en druipende hamburgers. Maar dat gezegd hebbende, blijkt eten van een houten plank niet geheel zonder risico. Volgens de Birmingham City Council moet je extra alert zijn wanneer je een houten plank voor je neus krijgt omdat je zo een grotere kans loopt op een voedselvergiftiging.

Hygiëne

Hun advies komt nadat een restaurant een boete van 50.000 pond (ongeveer 56.000 euro) kreeg uitgeserveerd. De houten plank waarop het eten werd gelegd waren ‘onhygiënisch’ en zou de gezondheid van de gasten in gevaar brengen. Een groep van veertien mensen liep een zware voedselvergiftiging op nadat ze in het restaurant hadden gegeten. Toen de Voedsel- en warenautoriteit een paar maanden later terugkeerde om de hygiëne te controleren, bleek dat de houten planken nog steeds een broeinest van bacteriën waren.

Dat betekent natuurlijk niet meteen dat iéder restaurant waar je je maaltijd zo krijgt geserveerd onhygiënisch is, maar toch: voorzichtigheid is geboden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Delish

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme