6 manieren waarop je (onbewust) vriendinnen van je afduwt

Persoonlijk Susan Dalstra 5 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Als het op vriendschappen en relaties aankomt, zijn we best snel geneigd naar de ander te wijzen. We weten precies wat ons stoort aan de ander, maar jezelf een spiegel voorhouden om te zien wat jij zelf eigenlijk bijdraagt aan een vriendschap is een stuk gecompliceerder.

Confronterend

Natuurlijk is niemand perfect en wil je juist bij vriendinnen de ongefilterde, puurste versie van jezelf zijn. Maar vriendschap is ook investeren en op de juiste momenten reflecteren. Kan het zijn dat je mensen (onbewust) van je wegduwt? Dit zijn 6 dingen die je een minder leuke vriendin maken. Misschien een beetje confronterend, maar: erkennen is de eerste stap om een situatie te verbeteren.

1. Je bent altijd degene die afzegt

Een goede vriendin snapt het heus als je last-minute afzegt omdat je bekaf bent. Maar als je dat iedere week doet, hoef je niet meer te rekenen op veel begrip. Het gaat je vriendinnen opvallen en zendt het signaal uit dat je eigenlijk geen tijd met ze wil doorbrengen (ook al is dat helemaal niet het geval). Maak het goed door zelf ook het initiatief te nemen om af te spreken en zeg alleen af als je écht een goede reden hebt.

2. Je wacht tot je vriendinnen jou bellen

Ook een vriendschap moet van twee kanten komen. Als je vriendin altijd degene is die als eerste contact zoekt om af te spreken, straal je uit dat jij niet zo geïnvesteerd bent in de vriendschap als zij. Draai de rollen eens om en organiseer een etentje bij dat nieuwe restaurant waar je al weken naartoe wil.

3. Je verwacht dat vriendschappen altijd hetzelfde blijven

Mensen veranderen. Als je niet kan accepteren dat vriendschappen evolueren, duw je uiteindelijk mensen van je af. Als je het gevoel hebt dat een vriendschap alleen maar bergafwaarts gaat is dat gevoel natuurlijk logisch, maar er zullen altijd periodes zijn waarin je elkaar hard nodig hebt en periodes waarin het juist moeilijk is tijd voor elkaar te maken. Ga mee in die natuurlijke eb en vloed van een vriendschap en jullie overleven iedere storm.

4. Je verwacht teveel

Geloof het of niet, maar je vriendinnen hebben ook nog een leven naast jou. Je kan niet altijd het centrum van hun universum zijn. Word daarom niet woest als iemand een keer afzegt of je merkt dat je niet bovenaan de prioriteitenlijst staat. Dat ga je ze namelijk kwalijk nemen, en dat maakt jou op jouw beurt weer niet een fantastische vriendin. Geef je vriendin de ruimte en vat het niet persoonlijk op als ze zegt dat ze op vrijdagavond liever thuisblijft.

5. Je vriendschappen rouleren snel

Vrienden komen en gaan, maar als je om de paar maanden een andere beste vriendin hebt, sta je misschien een beetje in de overdrive. Als dat laatste het geval is, is de kans groot dat je mensen van je wegduwt. Kijk naar je vorige vriendschappen en probeer te ontdekken of er een patroon is in hoe die relaties zijn geëindigd.

6. Je speelt altijd de advocaat van de duivel

Een echte vriendin kan het eerlijk zeggen als ze vindt dat een man niet goed voor je is en van een beetje tough love is nog nooit iemand minder geworden. Maar als je altijd de grootste criticus uithangt, geef je je vriendin niet het gevoel dat je achter haar staat. Heb je ergens een sterke mening over? Maak dan één keer je punt. Accepteer dat mensen soms van hun eigen fouten moeten leren wanneer je kritiek niet goed wordt ontvangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pure Wow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen