Onderzoek: baby’s zijn graag met leeftijdsgenootjes zoals in het kinderdagverblijf

Baby Valéry de Voijs 16 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat we ervan uit mogen gaan dat baby’s maar al te graag op het kinderdagverblijf zijn. Volgens de onderzoeksresultaten zijn baby’s namelijk graag in (grote) groepen. 

Baby’s zijn graag in groepen 

Veel ouders voelen zich schuldig wanneer ze hun kleintje wegbrengen naar het kinderdagverblijf. Logisch, want als ouder wil je het beste voor je kind. Maar wat is nu ‘het beste’? Moet je je kind niet beter thuis houden, zodat ze veilig in jouw bijzijn in hun vertrouwde omgeving kunnen zijn?

Of is het juist goed voor hun sociale vaardigheden om ze wél naar een kinderdagverblijf te brengen? En zo ja: vanaf welke leeftijd wordt er aangeraden om baby’s naar de opvang te brengen?

Tal van factoren

For what is worth: wij geloven niet dat er één passend antwoord is. Of jij je baby wel of niet naar de opvang brengt heeft met veel factoren te maken. Werken jij en je partner allebei? Zijn er opa’s, oma’s of andere familieleden beschikbaar om eventueel op te passen? Is je baby gezond of heeft hij last van bepaalde (medische) omstandigheden? Hoe voelt het voor jou als moeder om je kleintje te brengen? Wat is jullie financiële situatie?

Kortom: er zijn tal van factoren waar jullie rekening mee moeten houden. Uiteindelijk maken jij en je partner een keuze die bij jullie gezin past en waarvan jullie geloven dat het de juiste beslissing is. 

Jagen en verzamelen

Voor de ouders die hun kleintje naar de opvang brengen, hebben wij geruststellend nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen het goed doen in groepen. Baby’s vanaf zes maanden lijken zich al te vermaken in het gezelschap van andere baby’s.

De verklaring daarvoor ligt volgens onderzoekers in de prehistorie. Onze voorouders leefden ook allemaal gezamenlijk, waarin het ‘jagen en verzamelen’ in groepen gebeurden. 

Hoe communiceren baby’s met elkaar?

Tijdens het onderzoek zijn 51 baby’s onder de loep genomen. Baby’s van de leeftijd zes tot negen maanden werden in één ruimte bij elkaar geplaatst. Ze werden in een stoeltje vastgezet door een veiligheidsriempje en werden vervolgens in groepjes van drie of vier bij elkaar gezet. Hun moeders en de wetenschappers keken vanuit een andere kamer mee.

Wat bleek? De kinderen leken zich prima te vermaken en maakten zelfs contact met elkaar. Ze keken elkaar aan, probeerden elkaar aan te raken en maakten allerlei geluidjes. Al snel werd duidelijk dat ze elkaar probeerden na te doen. De baby’s maakten daarbij allerlei gezichtsuitdrukkingen. 

Baby’s in groepen vermaken elkaar

Dit is een groot verschil met eerdere onderzoeksresultaten waarbij baby’s met hun moeder in dezelfde ruimte werden geplaatst. In deze experimenten hadden baby’s alleen de mogelijkheid om met hun moeder te communiceren. Uit deze resultaten bleek juist dat baby’s behoorlijk snel onrustig werden. 

De baby’s in groepen leken elkaar behoorlijk te vermaken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze samen muziek maakten. Wanneer één baby een geluidje maakte, speelden de andere baby’s daar vrolijk op in. Daarentegen leken ze elkaar ook aan te steken met hun huilbuien. Op het moment dat één kleintje de tranen liet vloeien, begon de rest ook met krijsen. 

Baby’s die thuis blijven 

Voor alle ouders die toch beslissen om hun kind niet naar de opvang te brengen: geen paniek. Er zijn namelijk nog tal van mogelijkheden om je baby met andere kinderen te laten spelen. Organiseer een playdate met andere moeders of neem deel aan een cursus babyzwemmen waar andere baby’s en peuters aanwezig zijn. Ook kun je je baby met zijn neefjes en nichtjes laten spelen. 

Kind met griep naar de opvang brengen? ‘Het welzijn van het kind is het belangrijkste’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen