Dít moeten vrouwen doen wanneer ze zwanger willen worden

Zwanger Wilma Groothuis 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Elke vrouw weet dat je tijdens een zwangerschap beter niet kunt roken, drinken en drugs gebruiken. Maar in de tijd voor de zwangerschap en de eerste weken daarna houden toekomstige moeders er niet zoveel rekening mee. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Aan het onderzoek deden bijna 3700 vrouwen mee. Nu is eruit gekomen dat 40 procent van de deelnemers tijdens hun zwangerschap gedurende de eerste drie maanden alcohol drinkt en 7 procent rookt nog.

Gezonder leven voor zwangerschap

Deze vrouwen stoppen vaak als ze een positieve zwangerschapstest in hun handen hebben. Maar vaak zijn ze dan al een aantal weken zwanger. En die beginfase kan juist cruciaal zijn.

Volgens onderzoeker Veronique Maas van het Erasmus MC moeten vrouwen gezonder gaan leven wanneer ze graag zwanger willen worden en daarmee de kans willen vergroten op het krijgen van een gezond kind. “Je hebt hier veel invloed op. Er zijn veel dingen die je voor aanvang van de zwangerschap kan doen”, vertelt Maas aan RTL Nieuws.

Foliumzuur slikken

Zo is bijvoorbeeld het slikken van foliumzuur belangrijk. Door het slikken van deze vitamine verklein je de kans bij je baby op een hazenlip en open ruggetje. 60 procent van de deelnemers van het onderzoek slikt deze vitamine voorafgaand aan hun zwangerschap. Maar vaak is dat wanneer ze een positieve test krijgen, en dat is eigenlijk wel te laat. Het advies hiervoor is dan ook om dit vier weken voor de zwangerschap te doen.

Maar het is niet alleen aan de vrouwen om zich beter voor te bereiden op een zwangerschap. Mannen kunnen hier ook wat in betekenen. Het gebruik van alcohol, sigaretten, drugs en medicijnen heeft allemaal invloed op de kwaliteit van hun sperma. Verloskundige Suze Klapper herkent dit probleem. “Wij zien bijvoorbeeld problemen bij kinderen van mannen die cocaïne gebruiken. Dat kan leiden tot problemen zoals het loslaten van de placenta, skeletafwijkingen en open ruggetjes”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Laat je adviseren

Klapper raadt aan dat als je zwanger wilt worden, eerst eens bij een verloskundige langs te gaan. Klapper: “Laat je goed adviseren over wat je wel of niet kunt gebruiken. Voorkomen is hier echt beter dan genezen.”

Het hele promotieonderzoek van Veronique Maas lees je hier.

Kun je als man beter geen alcohol drinken voor de bevruchting?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme