Onderzoek: groot deel van partners doet geheimzinnig over salaris

Lifestyle Lise Steegmans 22 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Je deelt een bed, een gezin, een huishouden. Maar je deelt niet al je uitgaven en inkomsten met je partner. Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl. Eén op de zes Nederlanders heeft financiële geheimen voor z’n partner.

Vooral over het salaris wordt geheimzinnig gedaan…

Financiële geheimen tussen partners

Ruim een derde van de 1040 deelnemers aan het onderzoek weet niet precies hoeveel hun partner verdient. Opvallend genoeg weet zestig procent van de vrouwen exact wat haar partner maandelijks verdient. Van de mannen is dit 55 procent. Volgens Vince Franke van Acties.nl heeft de geheimzinnigheid met schaamte te maken.

“Toen mijn vriendin en ik gingen samenwonen, hebben we onze financiën in één keer in elkaar geschoven. We moesten daarvoor allebei even met de billen bloot, maar daardoor was alles op het gebied van geldzaken direct duidelijk. Dat geeft rust.”

Patty (32): ‘Ik voelde me ontzettend schuldig over die schoenen van 400 euro’

Dat gevoel van schaamte is ook onderbouwd door de resultaten uit het onderzoek. Daaruit blijkt dat tien procent van de ondervraagden het lastig vindt om met zijn geliefde over persoonlijke financiën te praten. Sommige kandidaten schamen zich voor hoeveel – of beter gezegd: hoe weinig – ze verdienen. Juist de hoogopgeleiden hebben hier vaker last van dan middelbaar- en praktisch geschoolden. Vince: “Volgens mij is er nog nooit een relatie beëindigd vanwege iemands loonstrookje. En mocht mijn partner toch bij me weggaan omdat ik niet genoeg verdien, dan weet ik dat het liefst zo snel mogelijk.”

Taboe op geldzaken

Een op de vijf respondenten is niet volledig op de hoogte van de financiële situatie van zijn of haar partner, puur omdat de liever niet over geldzaken praten. Onder jongeren tot dertig jaar is dit zelfs 27 procent. Vince: “Financiële vaagheid leidt in mijn optiek alleen maar tot problemen. Tegenvallers, groot of klein, probeer ik daarom altijd direct met mijn vriendin te bespreken. Wanneer je net een dikke boete hebt gereden of een rekening over het hoofd hebt gezien, is dat niet altijd even prettig. Maar van uitstel komt vaak afstel en ik heb liever dat ze het van mij hoort dan dat ze het zelf ontdekt.”

Pien (45) heeft spijt van haar keuze: ‘Ik dacht dat geld gelukkig kon maken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme