Regelmatig ruzie met je partner over geld? Met deze tips nooit meer

Relatie Laurien Bleeker 29 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je samenwoont heb je ook bepaalde verantwoordelijkheden die je deelt, zoals de financiën. En dat kan best wat ruzies opleveren. Uit onderzoek blijkt dat zelfs een kwart van de stellen ruzie maakt over geld, meer nog dan over het huishouden of over de kinderen…

Doen jullie dat ook? Plan dan even een financiële date-night in en zet jullie financiën samen op een rijtje. Klinkt misschien gezelliger dan het is, maar dan hebben jullie daarna nooit meer ruzie over geldzaken.

Bespreek jullie geldzaken tijdens een financiële date-night

Maak de financiën bespreekbaar en zet alle geldzaken, zoals vaste lasten en andere uitgaven, op een rijtje. Zo zien jullie beide zwart op wit staan wat er binnenkomt en wat uitgegeven wordt. Waar jullie op kunnen besparen, wie wat betaalt en wat jullie overhouden om te sparen. Maak de geldzaken helder en maak samen goede afspraken over uitgaven en spaardoelen. Bijvoorbeeld over het huishoudpotje, uitgaven als je zorgverzekering en telefoonrekening en overige uitgaven voor bijvoorbeeld hobby’s. Het Nibud adviseert zelfs om maandelijks zo’n financiële date-night te houden.

Ieder een eigen potje geld

De meeste stellen gooien alle inkomsten op een hoop en betalen daar de vaste lasten van, maar ook persoonlijke uitgaven. Dit kan goed werken, maar als jullie elke maand een discussie hebben over elkaars uitgavenpatroon, dan is het misschien slim om ervoor te zorgen dat ieder een eigen potje heeft. Ieder een eigen rekening dus, daarnaast een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten, een gezamenlijke spaarrekening, potjes voor de kinderen en eventueel ieder een eigen spaarrekening. Met het eigen potje kunnen jullie beide doen wat je wilt.

Maak samen afspraken en stel spaardoelen in

Misschien willen jullie met het gezin een mooie reis maken? Of de tuin aanpakken, een deel van de hypotheek aflossen of een potje vullen voor de kinderen of jullie pensioen. Maak hier duidelijke afspraken over en stel spaardoelen in. Deze afspraken en doelen voorkomen ruzies.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nibud

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme