Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Kinderen 25 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek toont aan: dit is dus waarom eendjes achter hun moeder aanzwemmen

Scenario één: jouw kids rennen het liefst honderd meter voor je uit. Scenario twee: jij bent je zoon of dochter al-tijd kwijt. Scenario drie: jouw kinderen zijn niet vooruit te branden. Als één van deze scenario’s jou bekend voorkomt, zul je jaloers zijn op eenden.

Op eenden? Jep. Moedereenden hebben het namelijk een stuk beter bekeken. Jonge eendjes zwemmen immers moeiteloos achter hun moeder aan. Ooit bij stil gestaan waarom ze dit doen?

Waarom eendjes achter hun moeder zwemmen

Als jij weleens in een filosofische bui naar de vijver hebt zitten staren, jezelf afvragend waarom eendjes toch zo netjes achter hun moeder aanzwemmen, dan ben je niet de enige. Wetenschappers aan de Universiteit van Cambridge gingen op onderzoek uit.

Slim

De reden waarom eendjes zo braaf achter hun moeder zwemmen is niet omdat ze nou zo goed zijn opgevoed. Ze blijven braaf bij elkaar omdat ze slim zijn.

Minder inspanning

Door allerlei wiskundige formule’s toe te passen op het zwemgedrag van eenden kan geconcludeerd worden dat de eendjes profiteren van de golven die de moeder produceert. Het eerste eendje dat achter de moeder zwemt heeft het dus ‘t beste bekeken. Hij kiest zorgvuldig naar de juiste afstand tussen hem en z’n moeder, en trappelt vervolgens lekker achter de moedereend aan. Op deze manier hoeft hij zich dus minder in te spannen.

Broertjes en zusjes

Als alle broertjes en zusjes precies achter het eerste eendje blijven zwemmen, dan kan iedereen profiteren van de golven. Dan maakt het dus niet meer uit of er nu tien, twintig of honderd eendjes achter hun moeder aanzwemmen. Dit levert een energiebesparing van wel 50% op. Weten we dat ook weer.

Hebben die eenden toch maar weer mooi bekeken.

Ha! Je slaapt beter naast een hond dan naast een man, blijkt uit onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

New Scientist

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme