Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 21 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

5 x kleine slechte gewoonten die je relatie kapot kunnen maken zonder dat je het doorhebt

Een relatie kan kapot gaan om de meest uiteenlopende redenen. Maar ook de meest onopvallende dagelijkse gewoonten kunnen je relatie op de klippen laten lopen, zónder dat je het doorhebt.

Voel jij je niet meer helemaal goed in je relatie maar kan je het gevoel niet precies plaatsen? Misschien heeft het met een van deze gewoonten te maken. Één ding is zeker: de kleine dingen zijn een big deal. Je ervan bewust worden is in ieder geval stap nummer één.

1. Je hebt niet genoeg tijd voor jezelf

Het is een ontzettende cliché (geef elkaar de ruimte, neem genoeg tijd voor jezelf, etc. etc.), maar wel óntzettend waar. En nee, tijd voor jezelf is niet die anderhalf uur alleen op de bank wanneer je partner is vertrokken naar de sportschool. Tijd voor jezelf betekent bezig zijn met jouw eigen hobby’s, lekker weggaan met je vriendinnen, een pamperdagje met alleen jij en jezelf en niet de hele tijd op elkaars lip zitten. Die tijd alleen geeft je de ruimte om na te denken, de dingen te doen die jíj leuk vindt en maakt het alleen maar leuker om weer samen thuis te komen.

Mis jij tijd voor jezelf in je relatie? Het kan een lastig onderwerp zijn om te bespreken, maar praten is de enige oplossing. Spreek uit dat je af en toe zin hebt om iets te doen zonder hem, dat je soms het liefst even alleen op de bank hangt of alleen die ene verjaardag bezoekt. Hou geen dingen geheim voor je partner en wees open over je gevoelens.

2. Je gaat ervan uit dat je elkaar door en door kent

Koppels die al járen samen zijn gaan er soms vanuit dat ze alles van elkaar weten. Alles. Toen jullie net begonnen met daten praatten jullie eindeloos, stelden jullie elkaar constant vragen en leerden jullie iedere dag een beetje meer over elkaar. Die nieuwsgierigheid in de loop van de tijd verliezen kan fataal zijn voor je relatie (ja, écht).

Om gelukkig te blijven in je relatie, moeten jullie met elkaar blijven praten. Elke dag. En dan niet alleen over het huis, de kinderen, werk of alledaagse dingen die op de planning staan. Wees nieuwsgierig zoals je dat was toen jullie net begonnen met daten. Je zult versteld staan van de verandering.

LEES OOK: 10 x dingen die gelukkige koppels íedere dag doen

3. Je spreekt kleine irritaties niet uit

Het lijkt op het eerste gezicht een fijne oplossing: je ergert je ergens aan, maar besluit maar gewoon niets te zeggen. (Want zó erg is het ook weer niet). Toch kunnen deze irritaties – hoe klein ook – zich behoorlijk opstapelen en je relatie op den duur ernstig in gevaar brengen. Juist die dagelijkse mini-irritaties zijn funest op lange termijn.

Je voelt ‘m al aankomen: spreek de kleine irritaties in je relatie wél uit als je wilt dat-ie voor altijd duurt. Je hoeft niet meteen te gaan schreeuwen als je partner iets doet wat je niet fijn vindt; een goed moment kiezen en zonder verwijten vanuit de ik-persoon praten doet wonderen.

4. Je wacht op speciale gelegenheden om je liefde te uiten

Veel koppels wachten tot een verjaardag, jubileum of ander speciaal moment om extra lief te zijn voor de ander. Elkaar zomaar verwennen schiet er soms een beetje bij in. Maar waarom? Uit onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen die hun liefde weinig bevestigd krijgen, twee keer meer kans hebben om te scheiden. Ernstig.

Laat je partner (elke dag!) zien dat je van hem houdt en dat je hem allesbehalve voor lief neemt. Een lief kusje of doordacht compliment is soms al genoeg om hem die bevestiging te laten voelen. (Voor de mannen geldt natuurlijk hetzelfde.) Doe moeite voor elkaar zoals je dat in het begin deed, op die manier houden jullie elkaar voor altijd.

5. Je ziet het glas halfleeg

De kans is groot dat je je vooral focust op de dingen die níet goed gaan in je relatie en je dus onbewust met de negatieve aspecten bezig bent. Koppels die zich focussen op wat er wél goed gaat en hoe vaak ze zich goed voelen bij elkaar, zijn op lange termijn veel gelukkiger dan de stellen die constant al hun ‘problemen’ proberen op te lossen.

Maak een lijstje van de top vijf dingen die goed gaan in jullie relatie en maak die sterke punten nóg beter. Je samen focussen op wat goed gaat zorgt ervoor dat jullie niets liever dan vooruit willen. En een optimistische kijk op het leven is ook nog eens érg aantrekkelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme