Gina Koninkx
Gina Koninkx Ouderschap 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben jij weleens onzeker als moeder? Je bent niet de enige

Veel vrouwen ervaren het al direct na de bevalling: onzeker zijn over het moederschap. Hou ik mijn baby wel goed vast? Kan mijn kindje wel goed aan me hechten? Huilt ze omdat ze zich niet veilig voelt bij mij? En ga zo maar door. Dit gevoel kan je soms enorm overvallen en je bovenal een slecht gevoel geven. Maar geloof ons, je bent echt niet de enige moeder die gevoelens van onzekerheid ervaart.

Zeker als je voor het eerst moeder bent geworden, is het niet gek dat je je onzeker voelt. Je komt immers in zo’n nieuwe levensfase terecht, daar kun je ‘s nachts behoorlijk van liggen te piekeren. Maar ook bij je tweede of derde kindje en zelfs als je kids al ouder zijn kun je onzekerheid over het ouderschap ervaren.

Onzeker zijn over het moederschap

Het krijgen van een kindje brengt enorme veranderen met zich mee. Maar ook als je inmiddels al een tijd moeder bent kan je soms overrompeld worden door onzekerheid. Deze gedachten spoken bij alle moeders weleens door het hoofd.

Voelt mijn baby zich wel goed bij mij?

Als moeder wil je je kindje door en door leren kennen. Als je baby huilt, wil je begrijpen wat er aan de hand is zodat je dit snel kan oplossen. Maar soms blijft je baby maar huilen en zit jij met je handen in het haar. Met als gevolg een onzeker gevoel of je je kindje wel goed genoeg kent, je je baby wel goed genoeg kan troosten en meer van dit soort gedachten.

Is mijn opvoedstijl wel goed?

Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over de opvoeding. Niet gek. Maar vooral online wordt je continu geconfronteerd met de moedermaffia (zeker als je zelf veel post op social media) en is het niet gek dat je weleens twijfelt aan je eigen opvoedstijl. Had het anders gemoeten? Kan het beter? Het is echt niet erg om kritisch te zijn, maar je gevoel kan je vaak goed genoeg vertellen of je wel of niet op de goede weg zit.

Is het moederschap wel weggelegd voor mij?

Nog zo’n gedachte die je extreem onzeker kan maken. Als je een kindje krijgt, is het niet gek dat jij als persoon ook een enorme verandering doormaakt. Je zal nieuwe vrienden maken, en soms ook vrienden kwijtraken die nog in een andere fase zitten. Ook als je het gevoel hebt continu alle ballen hoog te moeten houden, kan je dat een onzeker gevoel geven.

We willen je meegeven dat iedere moeder (én vader!) weleens onzeker is over het ouderschap. Volg je hart, geef liefde aan je kids en vertrouw erop dat je het allemaal hartstikke goed doet, mama!

Dit zijn de vier bekendste opvoedstijlen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme