Vindt jouw partner het moeilijk zich open te stellen? Zo kun je hem of haar daarbij helpen

Relatie Gina Koninkx 19 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Jij wilt graag gehoord, gezien en begrepen worden. Je partner natuurlijk ook, toch komt dat niet bij iedereen helemaal tot uiting. Veel mensen hebben moeite met zich openstellen voor anderen. Lastig is dat wel binnen een relatie. Dit is wat jij kunt doen om bij te dragen aan het gevoel van vertrouwen richting je partner zodat hij of zij zich hopelijk wat makkelijker kan openstellen voor jou.

Openstellen voor je partner

Je openstellen voor een ander kan heel lastig zijn, zeker als je iemand nog niet zo lang kent. Toch gebeurt het ook vaak genoeg dat mensen hier binnen een relatie (zelfs een van tientallen jaren) nog moeite mee hebben. Dit is wat je kunt doen om je partner daarbij te helpen.

1. Stel vragen en vraag ook door

Als je partner het lastig vindt om uit zichzelf (veel) te vertellen, kun je er ook naar vragen. Het zit hem in de kleine dingen, vraag hoe iemands dag was of vraag of iemand op dit moment wel écht lekker in z’n vel zit. Natuurlijk zit er wel een fine line tussen je partner vragen stellen en een kruisverhoor afnemen. Dat kan juist weer tegenwerken. Lastig maar probeer hier een juiste balans in te vinden.

2. Laat blijken dat je altijd goed luistert

Het is belangrijk dat jij je partner het gevoel geeft dat je altijd actief luistert als hij of zij iets vertelt. Hierdoor voelt een ander zich gehoord en dat willen we allemaal. Leg telefoons weg als jullie praten en laat je niet afleiden door andere dingen. Natuurlijk zit je niet altijd te wachten op een gesprek maar dat is nou eenmaal wat je over hebt voor elkaar binnen een relatie. Er zullen ongetwijfeld ook momenten zijn dat jij even moet losbranden bij je partner. Ook wel zo fijn als hij of zij er dan ook met volle aandacht voor jou is.

3. Deel zelf ook

Flauw maar geef zelf het goede voorbeeld. Denk niet ‘als mijn partner niks wilt delen, doe ik het ook niet’. Deel zelf juist de belangrijke dingen met je partner. Hierdoor geef je hem of haar het gevoel dat je je partner vertrouwt en dat hij of zij dat ook andersom bij jou zou moeten kunnen doen.

LEES OOK: Deze 4 dingen doen we allemaal weleens in onze relatie terwijl het eigenlijk niet fair is richting onze partner

4. Praat over jullie behoeften

Praat over de behoefte die jullie beiden voelen om dingen met elkaar te delen. Dit kan voor je partner anders aanvoelen dan voor jou maar het is wel belangrijk dat jullie hierover praten. Dan kan het nog zo zijn dat jullie het niet met elkaar eens zijn, maar zo voorkom je miscommunicatie. Je kunt je partner uitleggen waarom jij het wel heel fijn zou vinden als hij of zij zich meer zou openstellen naar jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen