Heerlijk Harry Potter! Maar voor welke leeftijd zijn de boeken, films en games eigenlijk geschikt?

Kinderen Sophie Nortier 20 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Harry Potter is een van de meest bekende fictieve verhalen ter wereld en de boeken worden nog steeds verslonden door jong en oud. Maar wanneer is welk boek nou geschikt voor jou kind? Wij geven je een overzichtje per leeftijd.

Harry, Ron en Hermelien

Net als wijzelf vroeger, zijn er nog steeds veel kinderen verslaafd aan Harry. De boeken, films en games sleuren je mee in de magische wereld van de (in het begin nog) jonge hoofdrolspelers. Maar gedurende de boeken worden Harry, Ron en Hermelien natuurlijk steeds ouder en hun avonturen ook steeds spannender. De latere verhalen worden dan ook steeds minder geschikt voor jongere kinderen.

De Amerikaanse opvoedsite Common Sense Media heeft het werk van J.K. Rowling op leeftijd gerangschikt.

7-9 jaar

Een mooie leeftijd om met de serie te beginnen. Voor de jongsten is het misschien nog fijn om eerst voor te lezen en samen te kijken (en op zich is dat voor de rest natuurlijk ook erg gezellig).

  • Lezen: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
  • Kijken: De Steen der Wijzen, De Geheime Kamer

10-11 jaar

De boeken worden nu wat spannender en de films zelfs eng geliefden van Harry worden vermoord. Houd het daarom goed in de gaten wanneer jouw kids hier nog wat gevoelig voor zijn.

12+ jaar

Op zich zouden je kids nu alles van J.K. Rowling aankunnen, maar kijk misschien wel de eerste keer met ze mee naar de laatste films.

  • Lezen: Harry Potter en de Relieken van de Dood
  • Kijken: De Vuurbeker, De Orde van de Feniks, De Halfbloed Prins, De Relieken van de Dood (deel 1 & 2)
  • Games: Wizards Unite

De boeken zijn natuurlijk ook allemaal in het Engels te lezen en dat kan erg handig zijn voor hun taalontwikkeling. Nog op zoek naar een mooi verjaardagscadeau voor je tiener? Check dan eens deze mooie box met de complete collectie.

Dit artikel verscheen eerder op JMOuders.nl.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Commonsense

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen