Opgebiecht… Het lukt me maar niet om tijdens mijn zwangerschap te stoppen met roken 

Persoonlijk Vera Guldemeester 27 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Opgebiecht… komt er elke week een moeder of vader aan het woord met iets wat zij willen opbiechten. Of ze nou iets is over vroeger, over hun kind of over het ouderschap. Deze ouders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is dat ze iets willen opbiechten.

Deze week spreken we met Lotte (32). Het lukte haar maar niet om tijdens haar zwangerschap te stoppen met roken. 

Stoppen met roken

“Voordat ik zwanger werd rookte ik met gemak een groot pakje sigaretten per dag. Ik weet het, het is triest, maar mijn leven bestond op dat moment vooral uit een drankje, een feestje en daarbij heel veel sigaretten. 

Eenmaal zwanger wist ik, dat mijn rookgedrag moest veranderen en snel ook! Ik was nu verantwoordelijk voor een klein wezentje in mijn buik, niet alleen meer voor mezelf. Net na de zwangerschapstest gaf ik mijzelf nog drie dagen de tijd en daarna moest ik echt stoppen. 

Poging tot stoppen

Ik gooide na die drie dagen mijn laatste sigaretten weg en deed een poging tot stoppen. Na twee dagen had ik mijn lippen alweer rondom een sigaret gevouwen. Ik schaamde me dood en deed het dan ook stiekem. Mijn partner, familie en vriendinnen dachten allemaal dat, nu ik zwanger was, met roken was gestopt. 

Minder roken

Natuurlijk wist ik hoe slecht het was als ik doorging met roken, maar helemaal stoppen? Dat was geen optie. Ik besloot wel om te minderen. In plaats van een groot pakje met sigaretten rookte ik er stiekem nog een stuk of zes.

Dit deed ik op weg naar werk, in de pauze als ik in mijn eentje een wandeling ging maken en thuis op het balkon als mijn partner nog niet thuis was. Iedere keer als ik rookte, zorgde ik daarna dat ik mijn tanden kon poetsen. Ook waste ik mijn handen en spoot ik veel parfum op. 

Baby aan de kleine kant

De verloskundige zei in het derde trimester dat mijn baby aan de kleine kant was. Ik schrok me rot. Ik wist direct dat dat door het roken moest komen. Toch lukte het me ook nu niet om te stoppen. Het kwaad was vast al geschied, hield ik mij voor. 

Loopt erg achter

Eenmaal geboren kwam mijn zoontje er inderdaad kleiner uit dan normaal. Toch zag ik het gewoon nog positief in. Mijn partner en ik zijn ook niet de grootste, dus dat zou vast de reden zijn. Inmiddels loopt onze zoon op sommige punten erg achter.

Ik weet dat het komt door mijn rookverslaving tijdens de zwangerschap, dat kan niet anders. Het opbiechten aan mijn partner, dat durf ik niet. Het idee dat die sigaretten mijn zoon een achterstand hebben gegeven, ik kan het mezelf niet vergeven. Maar stoppen met roken? Dat is me nog steeds niet gelukt.”

Vivian (33): ‘Mijn vriend blijft gewoon roken tijdens mijn zwangerschap’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen