Haarverlies na de zwangerschap: dit kun je ertegen doen

Kraamtijd Valéry de Voijs 26 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Na iedere kambeurt vind je bossen met haar in je borstel en wanneer je onder de douche komt, kun je het hele putje leeghalen. Haarverlies na de zwangerschap is niet alleen super frustrerend, maar ook behoorlijk schrikken.

Haarverlies na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap genoot je waarschijnlijk nog van een dikke bos volle haren. De pregnancy glow had destijds niet alleen een positieve invloed op je huid; ook je haren zagen er gezonder uit. Helaas was die volle bos van korte duur, want een paar maanden na je zwangerschap zag je je haren uitvallen.

Wanneer jij je in dit scenario herkent, ben je niet de enige. Veel moeders hebben namelijk last van haarverlies na de bevalling. Ook al is het heel normaal om veel haren te verliezen in het eerste jaar na de bevalling; toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het haarverlies tegen te gaan en nieuwe haargroei te promoten.

Tips tegen haarverlies na de zwangerschap

Als redactielid van Famme wist ik precies welke kwaaltjes en lichaamsveranderingen ik tijdens mijn eerste jaar na de zwangerschap kon verwachten. Maar dat betekent niet dat ik mentaal en emotioneel voorbereid was op alle veranderingen. Het is namelijk behoorlijk schrikken wanneer je plukken met haar in je doucheputje vindt.

Voor iemand die normaliter low maintenance en praktisch is ingesteld, was het even wennen om veel tijd aan mijn haren te moeten besteden. Toch is het de moeite waard geweest om meer tijd en energie aan mijn haren te schenken. Met deze tips is mijn haarverlies namelijk veel minder en zie ik zelfs alweer nieuwe babyhaartjes ontstaan.

Tip 1: Massage, massage, massage

Een gezonde bos haren begint bij je hoofdhuid. Om de haargroei te stimuleren, wil je namelijk je hoofdhuid verwennen met een massage. Het beste is om je huid te masseren met olie, maar ook zonder olie kun je je haargroei stimuleren. Tijdens het kolven, na het douchen of tijdens je koffietje: kies zelf een geschikt moment voor de hoofdmassage. Het is niet alleen super ontspannend, maar het zal de haarzakjes stimuleren om nieuwe haren te laten groeien.

Tip 2: Olie

Er zijn allerlei verschillende oliën beschikbaar die de haargroei stimuleren. Twee soorten oliën waar ik veel profijt van heb zijn kokosolie en een olie met rozemarijn. De kokosolie zorgt voor een gehydrateerde hoofdhuid, wat haarverlies tegen gaat en rozemarijn stimuleert de nieuwe haargroei. Kokosolie gebruik ik iedere avond tijdens de hoofdmassage, terwijl ik de olie met rozemarijn alleen gebruik op de dagen dat ik mijn haren was.

Tip 3: Vitamine

Al jarenlang eet ik vegetarisch, wat betekent dat ik extra aandacht moet besteden aan mijn voeding. Het kan soms een uitdaging zijn om voldoende vitamines en proteïne binnen te krijgen. Nu ik last heb van haarverlies na de zwangerschap, zorg ik dan ook dat ik genoeg vitamine B12 slik. Daarbij slik ik dagelijks gummies met biotine en eet ik voldoende proteïne.

Tip 4: Heb geduld

Uit eigen ervaring weet ik dat het behoorlijk eng is om veel haren in één keer te verliezen. Toch is het belangrijk om je er niet al te druk om te maken. Stress kan namelijk voor nóg meer haarverlies zorgen. Heb geduld en herinner jezelf eraan dat het tijdelijk is. Voor je het weet heb je weer een volle bos haren.

Dit is waarom de anticonceptiepil kan zorgen voor meer haaruitval

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen