Dit is waarom de anticonceptiepil kan zorgen voor meer haaruitval

Gezondheid Demi de Boer 9 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Je stapt onder de douche, je gaat uitgebreid je haar wassen en vervolgens zit het doucheputje vol met haren. Vervolgens haal je een borstel door je haren en tot je grote verbazing zit ook die vol met haren. Veel vrouwen zullen deze situatie herkennen, maar wist je dat de pil hieraan zou kunnen bijdragen?

Sommige vrouwen ervaren namelijk meer haaruitval door de anticonceptiepil, terwijl andere vrouwen juist een toename van hun haaruitval ervaren wanneer zij stoppen met de pil.

Wij vertellen je meer over haaruitval door de anticonceptiepil. Zo hoef je nooit meer verbaasd naar je borstel te staren en je af te vragen waar al die haren vandaan komen.

De link tussen anticonceptie en haaruitval

Anticonceptie kan zorgen voor meer haaruitval dan dat je gewend bent, hierbij gaat het voornamelijk om de pil. Een dermatoloog uit New York City vertelt dat haargroei verschillende fasen doormaakt. Het begint met de groei van het haar, dan volgt er een periode van rust en tot slot verlies je haar. In de rustfase verlies je ongeveer 25 tot 100 haren per dag en groeit er niet actief nieuw haar aan. Je kunt veel haaruitval ervaren door de anticonceptiepil, omdat de pil je haar kan aanmoedigen om te lang in de rustfase te blijven. Je verliest dan dus voor een langere periode haar.

Maar gelukkig is haaruitval door anticonceptie in de meeste gevallen zowel onschadelijk als tijdelijk, je lichaam kan dit vaak zelf oplossen. Soms kan het zijn dat kaalheid in de familie zit, dan kan dunner wordend haar wel zorgelijk zijn.

De oorzaken van haaruitval tijdens het gebruik van anticonceptie

Deze situatie komt minder vaak voor dan haaruitval door het stoppen met de pil, toch kan het voorkomen dat vrouwen haaruitval hebben tijdens het gebruik van anticonceptie. Dit komt dan waarschijnlijk omdat jouw pil androgenen bevat, dit zijn mannelijke hormonen. De toename van androgenen in je lichaam door de pil, kan namelijk zorgen voor haaruitval.

Nu kan het verwarrend worden, dus ga er even goed voor zitten; sommige anticonceptierecepten kunnen namelijk ook nuttig zijn om haaruitval tegen te gaan. Oestrogeen zou namelijk de aanmaak van androgenen onderdrukken en een bepaalde eiwit verhogen. Deze eiwit bindt al het vrije testosteron in de bloedbaan, zo is er minder testosteron om haaruitval te veroorzaken. Als je dus last hebt van veel haaruitval, kun je misschien een andere anticonceptiepil proberen. Wie weet is het doucheputje dan opeens leeg na het wassen van je haar.

De oorzaken na het stoppen met de pil

De meest voorkomende vorm van haarverlies wordt telogeen effluvium genoemd. Dit is een acute vorm van haarverlies die kan optreden nadat je jouw lichaam of geest zwaar hebt belast, zoals na het verlies van een geliefde, na een operatie of na een abrupte hormonale verandering.

Tada, het stoppen met de pil is een abrupte hormonale verandering net als een bevalling. Hierdoor kan je haar langer in de rustfase blijven dan normaal en dat kan leiden tot meer en langdurigere haaruitval.

Maar geen zorgen, bij de meeste vrouwen komt het haar vanzelf weer uit deze fase en zul je elke ochtend merken dat je haaruitval afneemt.

Zo ga je om het haaruitval

Ondanks dat het vaak vanzelf goed komt, vind je het misschien wel vervelend of stressvol om zo veel haar te verliezen. Lucky you, want je kunt een aantal dingen doen. Dat begint allemaal bij goed voor je lichaam zorgen, met deze tips kun je binnenkort gerust naar je lege borstel en volle haren kijken. Hiervoor is het aan te raden om gezond te eten, vitamines in te nemen en stress zoveel mogelijk te vermijden.

Verder kun je beter even uit de buurt blijven van stylingproducten zoals je stijltang en de haarlak, dit beschadigd namelijk je haar. Die kun je daarom beter inruilen voor een goede haarconditioner en een olie om uitdroging te voorkomen en je haar zacht te houden.

Bye extra hormonen: dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme