Ohhh! Dit is waarom je altijd zo hitsig bent tijdens je menstruatie

Body Sophie Nortier 12 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Elke maand is het weer zover. Je voelt je ontzettend opgeblazen en hormonaal, maar dan plots voel je van alles kriebelen daar beneden en kún je niet anders dan die honger te stillen. Maar waarom word je nou eigenlijk zo opgewonden tijdens je menstruatie?

Oké, de een gaat er goed op, de ander wat minder. Maar de drang voor een heftige vrijpartij als je ongesteld bent is niemand vreemd. Toch? En of je nou bij je partner aanklopt of dat je zelf aan de slag gaat, die honger moet en zal gestild worden.

Dat lijkt toch best tegenstrijdig gezien het feit dat je tijdens je menstruatie eigenlijk een ‘ongebruikt’ eitje afvoert, en niet het eitje zou ‘moeten’ bevruchten. Volgens de Amerikaanse gynaecologe Adeeti Gupta heeft het opgewonden zijn tijdens je menstruatie te maken met het stijgen en dalen van bepaalde hormoonwaarden tijdens je cyclus.

Lekker hormonaal

In een onderzoek van de University of California uit 2013 werd van een groep vrouwen de hormoonwaarden bijgehouden gedurende twee volledige cycli. Deze waarden werden vervolgens vergeleken met hun dagelijkse aantekeningen over wanneer ze zich opgewonden voelden en seksueel actief waren.

De uitkomsten van dit onderzoek lieten zien dat de wisseling in waarden van de hormonen oestrogeen en progesteron, van grote invloed waren op het libido van de vrouwen. In het begin van je menstruatie dalen de oestrogeenwaarden, waarna deze in twee of drie dagen weer oplopen. En laat dat nou net het hormoon zijn dat je libido bepaalt.

En dus ben jij zo opgewonden tijdens je menstruatie…

Tegelijkertijd is het niveau van progesteron rond die tijd juist op het laagste punt. En dat is het hormoon dat je nou net wat minder sexy laat voelen. De combinatie van deze waarden laat jou nou net op dat moment super hitsig worden.

Ben jij volgende keer ook zo opgewonden tijdens je menstruatie, maar heb je geen zin om bij je partner aan te kloppen? Doe dan je voordeel met dit artikel: 5 dingen die je kunt doen om het masturberen nog aangenamer te maken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme