Opgezwollen voeten tijdens je zwangerschap: kan dat kwaad of is het volkomen normaal?

Kinderen Gina Koninkx 1 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Veel zwangere vrouwen hebben er last van en het is misschien wel één van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes die we kennen: opgezwollen voeten. In het eerste trimester valt het nog mee, het tweede is oké maar tijdens de laatste fase van je zwangerschap krijg je zelfs die oversized flipflops niet meer aan. Pfoeh.

Opgezwollen voeten

Veel zwangere vrouwen houden vocht vast en op sommige plekken is dat goed zichtbaar. Opgezwollen voeten (en met name de enkels) is iets waar je veel vrouwen over hoort klagen. En terecht, want het is ontzettend vervelend.

Er wordt soms nog wel grappig over gedaan maar het kan oprecht zo zijn dat je van gekheid niet meer weet welke schoenen je aan moet en hoe je überhaupt nog een stap kan verzetten op deze manier. Je vraagt je misschien oprecht af of het wel normaal is dat je voeten zo opgezwollen zijn. Wij geven het antwoord op deze vraag.

Wanneer is het een probleem?

Ten eerste is het goed om te weten dat het hebben van opgezwollen voeten tijdens de zwangerschap volkomen normaal is. Overigens heb je waarschijnlijk niet alleen opgezwollen voeten en enkels maar zie je het op veel meer plekken aan je lijf. Je gezicht bijvoorbeeld maar ook de handen zijn een plek waar je dit snel ziet.

Wat wel goed is om te weten is dat extreem opgezwollen lichaamsdelen een symptoom kunnen zijn van pre-eclampsie. Dit is een zwangerschapskwaal waarbij je een te hoge bloeddruk hebt en eiwitverlies via de urine. Hoewel zwellingen niet altijd worden gezien als symptoom, kan het er wel degelijk op wijzen. Bespreek dit dan ook met je behandelend arts als je last hebt van extreme zwellingen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme