5x Moeders geven hun opvoedfouten toe: ‘Als mijn geduld op is, floept dit er vaak uit’

Opvoeden Valéry de Voijs 5 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Jouw ouders hebben je zo goed en kwaad proberen op te voeden, maar hebben gegarandeerd wat steekjes laten vallen. Toen jij zelf moeder werd heb je jezelf dan ook één ding beloofd: dit ga jij nét ff anders doen. Toch zal ook jij weleens iets doen waar je niet zo trots op bent. Vijf moeders geven hun grootste opvoedfouten toe.

Ook al word jij met de tijd steeds een tikkie wijzer, toch zal je de nodige foutjes maken bij het opvoeden van je kinderen. Famme ging op onderzoek uit en stelde vijf moeders de vraag: ‘wat is jouw grootste opvoedfout?’

Opvoedfouten

Een moeder die hardop uitspreekt dat zij geen fouten maakt zal haar eigen neus à la Pinocchio zien groeien. Opvoedfouten horen er nu eenmaal bij. Famme ging op onderzoek uit en sprak vijf moeders die hun opvoedfouten wilden toegeven:

Daniëlle

Daniëlle (32) is moeder van drie dochters en betrapt zichzelf op een opvoedfoutje waar we ons misschien allemaal weleens schuldig aan hebben gemaakt. “Mijn jongste huilt veel. Heel veel. Mijn oudste twee zijn al een tijdje uit de luiers, en daar heb ik nooit veel problemen mee gehad. Maar mijn jongste stelt mijn geduld behoorlijk op de proef. Als ze weer huilt betrap ik mezelf erop dat ik vaak zeg dat ze moet stoppen met huilen. Het heeft natuurlijk helemaal geen zin; dat weet ik zelf ook wel. Maar als mijn geduld op is, floept het er vaak uit.”

Wilma

De kinderen van Wilma (60) zijn ondertussen al jaren uit huis. “De grootste fout die ik heb gemaakt is dat ik mijn eigen angsten teveel heb laten meespelen.” Als we haar vragen om een voorbeeld hoeft ze niet lang na te denken “Ik weet nog goed dat mijn zoon vroeg of hij met de buurjongen weg mocht. Ik wist dondersgoed dat onze buurjongen net een nieuwe scooter had gekregen voor zijn verjaardag. Ik zei meteen ‘nee’ en wilde absoluut niet dat hij achterop ging. Achteraf had ik misschien anders kunnen reageren. Ik ben zelf namelijk bang voor scooters, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat ik mijn eigen angsten bij mijn zoon neerleg.”

Annie

Annie (53), is moeder van drie. Haar twee dochters en zoon hebben het haar niet gemakkelijk gemaakt. De grootste opvoedfout volgens Annie: “Probeer nooit een gevecht met je kind te winnen. Je trekt namelijk al-tijd aan het kortste eind. Ik was heel duidelijk over hun kleding. Als de kleren voldeden aan mijn twee voorwaarden, mochten ze het aan. Anders niet. Ten eerste moest de kleding schoon zijn, en ten tweede moest hun buik bedekt zijn. Aan die korte topjes had ik altijd zo’n hekel. Die laatste voorwaarde stond nog weleens onder discussie bij mijn dochters. Ik heb vele gevechten gevoerd, maar uiteindelijk bleek dat ik aan het kortste eind trok. Later werd namelijk duidelijk dat mijn dochters op het toilet op school namelijk gewoon van kleding wisselden. Als ik minder streng was geweest hadden we misschien tot een compromis kunnen komen.”

Mikky

Mikky (36) heeft een tweeling van vier jaar. Haar grootste opvoedfout? “Mijn jongens kunnen behoorlijk druk zijn. Als ik er de hele dag alleen voor sta kan ik soms helemaal gek worden. Tot voor kort zei ik vaak “wacht maar tot papa thuiskomt!” in de hoop dat ze zich dan beter gingen gedragen. Toen mijn zus dit hoorde heeft ze me uitgelegd waarom ik dit beter niet meer kan zeggen. Ik wil natuurlijk helemaal niet dat mijn kinderen bang worden van hun eigen vader! Ik heb het daarna nooit meer gezegd.”

Brigitte

Als we Brigitte (42) vragen naar haar grootste opvoedfout begint ze te lachen. “Waar moet ik beginnen?! Ik maak er soms echt een potje van. Maar het ergste is misschien wel dat ik mijn kinderen weleens voor straf naar bed heb gestuurd. Maar wat wil je? Ik heb zelf drie jongens, en mijn partner heeft vier kinderen uit een eerder huwelijk. Op sommige dagen rennen er dus wel zeven jongens door het huis. Probeer dan maar eens op een pedagogische manier de boel in het gareel te houden.”

4 kleine ‘fouten’ in de opvoeding die bijna elke ouder maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme